Mijn Communities
Help

Release notes Payroll Gemal 2020-01

19-12-2019 19:56 (Bijgewerkt op 28-07-2022)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 2660 Weergaven

 

Algemeen

2020-01/1 Berichtgeving voor 2020

Deze release notes voor het nieuwe jaar worden relatief vroeg in december gemaakt. Op deze wijze bent u, mede gezien de feestdagen, tijdig op de hoogte van veranderingen in Payroll Gemal. Het komt echter voor dat wijzigingen in wet- en regelgeving laat in december of zelfs pas in januari definitief vastgesteld worden. Wij adviseren u dan ook regelmatig onze portal Youforce te raadplegen voor nagekomen nieuwsberichten.

Wijzigingen in januari

Per januari 2020 zijn zoals elk jaar in januari veel bedragen en percentages gewijzigd. Als deze wijzigingen tijdig bekend zijn dan worden deze voor de januari-productie door ons aangepast.

U moet hierbij denken aan:

  • Algemene bedragen en percentages zoals voor de loonheffing en sociale premies die op uw overzicht specificatie werkgevergegevens met een A (Algemeen niveau) worden gepresenteerd.
  • Percentages en franchisebedragen voor de pensioenregelingen.
  • Minimumloon aanpassingen (zie verder in deze release notes).
  • De CAO-bedragen en percentages die op uw overzicht specificatie werkgevergegevens met een C (CAO-niveau) worden gepresenteerd.
    • Let op: als u zelf een mutatie hebt vastgelegd (bij een werkgevercode staat dan een 'W'), dan blijft deze werkgeverwaarde staan en wordt door ons niet aangepast.
  • De bedragen voor de diverse ziektekostenverzekeraars.
  • NS Reiskostentabel maandtrajectkaart tweede klas.

Het kan zijn dat in de loop van januari nog wijzigingen voor percentages en bedragen door de regelgevers zoals de pensioenfondsen, de werkgeversverenigingen en de Belastingdienst gepubliceerd worden.

Wijzigingen die uiterlijk 4 januari bij ons bekend zijn, kunnen we nog in de januari-versie van Payroll Gemal opnemen. Wijzigingen die ons na deze datum bereiken, zullen we op zijn vroegst in de februari-versie met terugwerkende kracht opnemen, waarover wij u dan in de release notes informeren.

2020-01/2 Specifieke mededeling voor overheidsklanten t.a.v. WAB en WNRA

De inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) heeft tot gevolg dat in de loon- of personeelsadministratie en in de loonaangifte nieuwe indicaties moeten worden ingevoerd en in voorkomende gevallen bestaande coderingen moeten worden aangepast. Afhankelijk van de aard van de dienstverlening worden de aanpassingen door Visma I Raet verzorgd of moeten deze door u zelf worden uitgevoerd.

Voor klanten die niet met HR Core Beaufort werken worden hieronder de betrokken Payroll Gemal invoercodes benoemd die door u beoordeeld moeten worden in het kader van de WAB. Dit is uitgebreid beschreven in de release notes van december 2019.

  • invoercode 02259 Code contract (on)bepaalde tijd.
  • invoercode 02294 Schriftelijke arbeidsovereenkomst.
  • invoercode 02474 Oproepovereenkomst.
  • invoercode 02332 Code soortloner.
  • invoercode 03182 Min-max contract.
  • invoercode 02893 Code soort inkomstenverhouding.

Voor de WNRA geldt dat onderstaande codes door u moet worden beoordeeld.

  • invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding.
  • invoercode 02893 Code soort inkomstenverhouding.

Voor deze invoercodes geldt dat uw HR-systeem leidend hierin is, Payroll Gemal voert geen conversie uit.

HR Core Beaufort

De aansturing van deze rubrieken gebeurt vanuit HR Core. In de release van HR Core Beaufort van december zijn de waarden naar een standaard omgezet (lees er hier meer over). Controleer of de juiste waarden zijn gevuld en pas deze eventueel aan (dit kan ook via collectief muteren). Controleer daarnaast of er nog toekomstmutaties klaar staan bij indirect muteren. Zorg ervoor dat de rubrieken bij het doorvoeren van deze mutaties alsnog worden aangepast. Indien Self Service gebruikt wordt om nieuwe medewerkers op te voeren en dienstverbanden aan te passen, controleer dan ook de inrichting in de desbetreffende Self Service processen. Voor meer informatie zie de release notes van HR Core Beaufort voor periode 2020-01.

Gewijzigd en verbeterd

2020-01/3 Factor gewerkt ten behoeve van bezetting

Waarom

Uitvoercode 01991 factor gewerkt is een uitvoercode die belangrijk is om bedragen na te kunnen rekenen. In het verleden werd deze uitvoercode op nul gesteld als er een blokkade voor de bezetting was opgegeven (invoercode 02890 Code niet in bezetting waarde 2 of 3).

Hoe

Vanaf periode 2020-01 wordt uitvoercode 01991 in het geval van deze blokkade niet meer op nul gesteld. De nieuwe uitvoercode 02301 blok factor bezet is in gebruik genomen om de factoren ten behoeve van de bezetting bij te kunnen stellen. Uitvoercode 02301 wordt gevuld bij medewerkers bij wie invoercode 02890 op 2 of op 3 is gezet.

Voor de bezetting kunt u voortaan de factor gewerkt corrigeren met de geblokkeerde factor (uitvoercode 01991 -/- uitvoercode 02301). U kunt desgewenst dit in uw eigen cumulatie vastleggen.

Voor wachtgelders (invoercode 02332 Code soortloner < 5 en invoercode 02345 Speciale werknemer = 6) werd in de berekening invoercode 02890 met waarde 3 behandeld als zijnde waarde 1, dit is verwijderd. Omdat uitvoercode 01991 niet op nul wordt gesteld, wordt ook bij het opgeven van invoercode 02890 met waarde 2 of 3 de minimum VT bepaald en vindt het omrekenen van invoercodes met de factor gewerkt (werkgevercode 57001 waarde 6) wel plaats.

2020-01/4 Berekening korting bij verlofregelingen

Onderstaande wijziging betreft het toepassen van de korting van vakantietoeslag, eenmalige uitkeringen en eindejaarsuitkeringen bij langdurig ziek en bij de verlofregelingen.

Waarom

In Payroll Gemal is voor langdurig ziek en de verlofregelingen de werkwijze voor toepassing van korting vakantietoeslag en eenmalige/eindejaarsuitkeringen opgenomen via de werkgevercodes 13001 t/m 13006 en 13016/13017. Dit is afwijkend van de standaard werkwijze waarbij betreffende uitvoercodes in de grondslagen worden vastgelegd. Dit is in het verleden zo opgenomen om de doorwerking naar o.a. pensioen, uurlonen en eventuele aanvulling van minimum vakantietoeslag en minimum eindejaarsuitkeringen goed te kunnen berekenen.

Deze afwijkende werkwijze heeft echter altijd veel vragen en misverstanden opgeleverd. De programmatuur van Payroll Gemal is inmiddels op diverse onderdelen gemoderniseerd waardoor het mogelijk is om met enige aanpassing af te stappen van deze afwijkende methodiek en ook voor deze situatie eventuele kortingen te laten berekenen door deze in de betreffende grondslag vast te leggen.

Hoe

Per 2020-01 is niet alleen de programmatuur van Payroll Gemal hierop aangepast, maar heeft er ook een automatische omzetting plaatsgevonden. Daar waar bij een verlofregeling een korting (waarde 1) aanwezig is hebben we de betreffende uitvoercode opgenomen in de betreffende grondslag met de waarde 1.

Presentatie

De korting voor vakantietoeslag/eenmalige/eindejaarsuitkeringen werd tot nu toe apart gepresenteerd. Ook na de omzetting blijft dit het geval echter met dit verschil dat de korting VT en korting EJU voortaan direct het recht verlagen. De aparte presentatie is voortaan alleen nog voor management en boekhouding van belang.

Let op: in de huidige situatie heeft u mogelijk de korting VT/EJU extra opgenomen. Voor 2020 moet u dat dan wijzigen omdat het recht VT en EJU dan automatisch al zijn verlaagd met de korting VT/EJU.

Het betreft hier de volgende uitvoercodes 01652 korting vt, 02852 cumulatie korting vt en 01801 t/m 01807 korting eju 1/2/3/4/5/6/7 en in geval van peildatummethode zijn het uitvoercodes 01617, 02817, 01811 t/m 01815 / 02041 en 02042.

Voorbeeld

Bij ouderschapsverlof (volgnummer verlofregeling 3) staat werkgevercode 13002 op 1, dus korten van de eindejaarsuitkering bij ouderschapsverlof. De actie die is doorgevoerd is dat de werkgevercode 13002 is vervallen en dat bij de grondslag eindejaarsuitkering (werkgevercode 55135) uitvoercode 01071 met waarde 1 (= tellen in de grondslag) is toegevoegd.

Uw actie

U hoeft geen actie te ondernemen, behalve dat het wel goed is als u zelf op uw overzicht specificatie werkgevergegevens controleert of alle omzettingen goed en volledig zijn opgenomen. Het bleek dat in de oude systematiek de berekening in sommige uitzonderlijke situaties gebrekkig was. Deze hebben wij direct aangepast. Hierbij valt te denken aan een situatie met meerdere verlofregelingen tegelijkertijd en toepassing van een minimum tijdens een verlofregeling. In deze situaties kunt u (kleine) verschillen ervaren ten opzichte van de oude berekening.

Enkele klanten hebben zelf bij werkgevercodes 13001 t/m 13006 / 13016 / 13017 de waarde 2 vastgelegd. Deze waarde was specifiek bedoeld bij peildatummethode. Voor de CAO ziekenhuizen was in het verleden op CAO-niveau de waarde 2 opgenomen. Dit is in 2018 omgezet naar waarde 1. We hebben u hierover destijds geïnformeerd, zie release notes 2018-04/18.

Per 2020-01 is ook voor deze situatie de uitvoercode automatisch in de betreffende grondslag gezet op (W) niveau.

Let op: voor deze situatie kunnen wel verschillen (vorderingen) ontstaan.

2020-01/5 Code CAO CBS/LA

Het CBS geeft een lijst uit met numerieke codes voor (subonderdelen van) CAO's. Grote bedrijven krijgen soms een geheel eigen code. Deze code moet doorgegeven worden in de loonaangifte en wordt gebruikt voor statistische doeleinden. De lijst wordt jaarlijks vernieuwd.

In Payroll Gemal wordt deze code vastgelegd op werkgevercode 07005 Code CAO CBS/LA en afwijkend op invoercode 02842. Deze code kent een vast waardebereik omdat een ongeldige code tot vervelende foutmeldingen in de loonaangifte kan leiden die lastig te herstellen zijn. Om deze reden is het waardebereik beperkt tot CAO codes die voor u relevant kunnen zijn.

2020-01/6 Nieuwe aansturing (eindejaars)uitkering

Waarom

Bij CAO-onderhandelingen worden vaak eenmalige uitkeringen afgesproken bijvoorbeeld 'ter compensatie' voor het feit dat de CAO al verstreken was. Met enige regelmaat wordt als specificatie van een dergelijke uitkering gesteld dat het nominale fulltime bedrag gemaximeerd is. Met andere woorden: de uitkering is naar rato van de deeltijdfactor maar bij een deeltijdpercentage van meer dan 100%, wordt het bedrag niet hoger dan 100%. Deze specificatie is aanstuurbaar in Gemal Direct Inrichting bij de definitie van (eindejaars-)uitkeringen Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Uitkering X - deeltijdfactor boven 100%).

Daarnaast wordt ook met enige regelmaat gesteld dat de uitkering bij meerdere dienstverbanden totaal ook niet meer dan 100% van het fulltime bedrag mag zijn. Deze specificatie was echter nog niet aanstuurbaar maar moesten we telkens in de programmatuur aanpassen.

Hoe

Met ingang van periode 2020-01 hebben we deze specificatie ook aanstuurbaar gemaakt voor ons op CAO of Algemeen niveau en voor u op Wergeverniveau [1].

We hebben een nieuwe waarde 2 (= maximeren over dienstverbanden heen) toegevoegd aan de bestaande aansturing van werkgevercode 25018 (25218, 25418 etc.) Deeltijdfactor boven 100% waarmee u al kon maximeren op deeltijdfactor bij één dienstverband.

Voorbeeld

Fulltime bedrag uitkering zoals vastgelegd met werkgevercode 25019 is € 750,00. Medewerker heeft dienstverband-1 van 60% en een dienstverband-2 van 50%.

  • Als werkgevercode 25018 is vastgelegd met waarde 0 of 1, dan wordt het nominale bedrag berekend van dvb-1 60% * € 750,00 = € 450,00 en van dvb-2 50% * € 750,00 = € 375,00. Totaal dus € 450,00 + € 375,00 = € 825,00.
  • Als werkgevercode 25018 is vastgelegd met waarde 2  dan wordt het nominale bedrag berekend van dvb-1 60% * € 750,00 = € 450,00 en van dvb-2 50% * € 750,00 = € 375,00 maar omdat dit in totaal boven het max van % 750,00 uitkomt, wordt het bedrag voor dvb-2 gemaximeerd op € 300,00.
Meer informatie

[1] U vindt de aansturing terug op de schermen van de definitie uitkeringen bij Uitkering X - maximeren over dienstverband met werkgevercodes 25018 / 25218 / 25418 / 25618 / 25818 / 25868 / 25918.

2020-01/7 Berekening transitievergoeding bij dienstverband korter dan een maand

Sinds release 2019-11 kan Payroll Gemal automatisch een indicatie berekenen van de transitievergoeding die u aan uw medewerker verschuldigd bent als u deze medewerker op basis van de huidige data zou ontslaan. Uit nagekomen rekenvoorbeelden van de Belastingdienst bleek dat deze berekening nog niet geheel juist werd uitgevoerd als de dienstbetrekking korter dan een maand heeft geduurd.

Voor de berekening van de transitievergoeding in deze situatie neemt u het werkelijk betaalde salaris en het werkelijk betaalde bedrag aan vaste en/of variabele componenten over de periode dat de medewerker wel in-dienst was. Dit is het maandsalaris van de medewerker. De medewerker krijgt 1/3 maandsalaris per jaar. Voor 1 maand is dat 1/12 van 1/3 maandsalaris.

Voorbeeld: een medewerker verdient € 3000 bruto per maand en was van 1 april t/m 20 april in-dienst. De medewerker krijgt daarom € 2000 uitbetaald. Dat is het maandsalaris voor de periode in-dienst. De transitievergoeding bedraagt € 2000 x 1/3 x 1/12 = € 55,56.

In de oude situatie werd het werkelijk betaalde salaris ook nog eens omgerekend met de factor salarisdagen. Hierdoor werd de transitievergoeding te laag berekend. Dit is met ingang van periode 2020-01 aangepast.

Let op: omdat officieel altijd met het laatste stand salaris van een volledige maand moet worden gerekend, presenteert Payroll Gemal op uitvoercode 01658 grsl transv sal het salaris voor een volledige maand. Op uitvoercodes 01659 grsl transv vast en 01660 grsl transv hdjr wordt altijd al het werkelijk betaalde bedrag getoond. Daarom wordt bij de berekening van het bedrag transitievergoeding (uitvoercode 01555) uitvoercode 01658 grsl transv sal wel omgerekend met de factor kalenderdagen, uitvoercodes 01659 grsl transv vast en 01660 grsl transv hdjr niet.

Wet- en regelgeving

2020-01/8 Wijziging minimumloon

De bedragen van het wettelijk minimumloon zijn aangepast. Het wettelijk minimumloon (werkgevercode 03451) per 1 januari 2020 is € 1653,60 per maand. Bedragen in salarisregelingen zijn soms gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als het minimumloon verandert, veranderen deze bedragen dus ook. De salarisbedragen worden echter pas aangepast op het moment dat de betrokken werkgeversvereniging deze nieuwe bedragen heeft gepubliceerd. Als dit niet is gebeurd, vindt automatisch aanvulling tot het minimumloon plaats, tenzij u dit heeft geblokkeerd [1].

Informatie over het gewijzigde minimumloon voor uw CAO vindt u bij het betreffende onderwerp in deze release notes.

Meer informatie

[1] Handleiding onderwerp Salarisregeling, algemeen bij 3.4.

2020-01/9 WAB: nieuwe IKV voor transitievergoeding

Waarom

De per 2020 ingevoerde Wet arbeidsmarkt in balans heeft onder andere tot gevolg dat de regels voor transitievergoedingen veranderen. U moet dan een transitievergoeding betalen aan alle medewerkers van wie de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of van wie de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. In de oude situatie was u dit alleen verplicht wanneer de arbeidsovereenkomst minimaal 2 jaar had geduurd. Naar verwachting zullen er vanaf dit jaar dus veel meer transitievergoedingen worden betaald.  

Hoe

Een transitievergoeding of een andere vorm van ontslagvergoeding moet van de Belastingdienst worden betaald op een aparte inkomstenverhouding (IKV) en er zijn andere fiscale regels van toepassing dan op regulier loon. Om die reden moest u tot op heden een nieuw registratienummer aanmaken apart voor de uitbetaling van de transitievergoeding of ontslagvergoeding. In Payroll Gemal kwam één registratienummer altijd overeen met één IKV. Het IKVnr werd vastgelegd op invoercode 02322. 

Meerdere IKV op één registratienummer

De oude werkwijze wordt erg arbeidsintensief wanneer u regelmatig transitievergoedingen moet verwerken. Wij hebben de programmatuur aangepast, waardoor het nu mogelijk is op één registratienummer meerdere IKV’s vast te leggen. U kunt daardoor de transitievergoeding of ontslagvergoeding volgens de juiste fiscale regels uitbetalen, zonder dat u een nieuw registratienummer hoeft aan te maken. De functionaliteit voor meerdere IKV’s werkt alleen specifiek voor transitievergoedingen en ontslagvergoedingen. 

De transitievergoeding of ontslagvergoeding werd in de oude situatie betaald op een door uzelf ingerichte code voor bruto diversen. Met ingang van periode 2020-01 hebben wij een invoercode benoemd op basis waarvan de nieuwe programmatuur wordt aangestuurd. 

U kunt de transitievergoeding of ontslagvergoeding boeken op het dienstverband dat uit-dienst gaat. U hoeft dus geen nieuw dienstverband meer op te voeren. Als u de nieuwe wijze van vastleggen gebruikt, maakt Gemal automatisch een nieuwe IKV aan, waarop de transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt verantwoord. 

U gebruikt de volgende nieuwe invoercodes: 

Gegeven: transitievergoeding. 
Vastleggen: invoercode 00699. 
Op deze invoercode boekt u het bedrag transitievergoeding. 

Gegeven: ontslagvergoeding. 
Vastleggen: invoercode 00694. 
Op deze invoercode boekt u het bedrag ontslagvergoeding. Deze code kan gebruikt worden voor ontslagvergoedingen die u apart wilt administreren buiten de post transitievergoeding. 

Gegeven: code gelijktijdig IKV. 
Vastleggen: invoercode 02378.
Op deze invoercode legt u een
getal vast tussen 0001 en 9999. 
Deze invoercode is specifiek bedoeld om een IKV aan te maken naast de bestaande IKV. Momenteel is dat alleen het geval voor transitievergoedingen.  

Werking

Wanneer u een transitievergoeding wilt betalen, geeft u in dezelfde periode en met dezelfde ingangsdatum zowel invoercode 00699 als invoercode 02378 op. Voor invoercode 02378 moet u een waarde kiezen die nog niet eerder is vastgelegd op invoercode 02378 Code gelijktijdig IKV of invoercode 02322 Nummer inkomstenverhouding voor deze persoon.

Er vindt in Payroll Gemal een controle plaats op de combinatie BSN-IKV nummer zoals dat ook bij de Belastingdienst gebeurt. U dient hiervoor zelf een administratie bij te houden. Een ongeldige waarde wordt door Payroll Gemal afgekeurd met foutcode 112 - Opgegeven waarde niet toegestaan. 

Payroll Gemal maakt onder het bestaande registratienummer een nieuwe IKV aan voor de transitievergoeding. Op deze IKV worden alle persoonsgegevens gekopieerd en tevens alle gegevens die van belang zijn voor de loonaangifte. Bovendien worden invoercodes die een afwijkende waarde dienen te hebben voor een transitievergoeding automatisch door Payroll Gemal gegenereerd.

Invoercodes 02122 Code WW, 02123 Code WIA en 02124 Code ZW  worden voor deze IKV bijvoorbeeld automatisch op 0 gezet. 

De output van Payroll Gemal wordt als volgt samengesteld: 

  • Alle uitvoercodes worden opgeteld voor het hele registratienummer. Als u € 1000 netto loon en € 500 netto transitievergoeding betaalt, ziet u dus uitvoercode 01500 Netto loon met waarde €1500 staan.
  • De transitievergoeding wordt betaald op uitvoercode 00699 transitieverg.
  • De invoercodes worden weergegeven voor het IKV waarop u regulier loon betaalt. Voor de invoercodes 02122 Code WW, 02123 Code WIA en 02124 Code ZW ziet u in de meeste situaties waarde 1 staan, omdat het reguliere dienstverband SV-verzekerd en premieplichtig is. De transitievergoeding is bij betaling na uit-dienst niet SV-verzekerd en niet premieplichtig. U ziet dit niet op de output, maar u kunt dit wel zien in uw loonaangifte en lezen in de Payroll Gemal handleiding.
  • Bij betaling tijdens in-dienst is de transitievergoeding wel verzekerd, maar niet premieplichtig loon. Omdat er bij transitievergoedingen geen loontijdvak wordt gecreëerd, wordt deze nooit meegenomen in de SV-premies, ook al is er tegelijkertijd een premieplichtig IKV actief. Deze situatie is anders dan bij stagiaires naast een regulier dienstverband. 
Loonaangifte

In de loonaangifte wordt een aparte aangifte gemaakt per IKV. Er wordt dus aangifte gedaan voor de ‘reguliere’ betaling en een aparte aangifte voor de transitievergoeding, elk met de eigen bijbehorende waarden. U vindt deze aangiften terug in uw loonaangifteportaal.

Betaalbestand  

In uw betalingsbestand merkt u niets van deze splitsing. De betaling aan uw medewerker wordt afgehandeld volgens de betalingsgegevens die u op het betreffende registratienummer heeft vastgelegd. 

Uw actie

U kunt vanaf periode 2020-01 kiezen hoe u een transitievergoeding wilt vastleggen. De oude wijze, waarbij u een nieuw registratienummer aanmaakt voor de uitbetaling van de transitievergoeding, kunt u desgewenst gewoon blijven gebruiken. Ook kunt u nu kiezen voor de nieuwe wijze van vastleggen. Denkt u er daarbij aan dat u altijd invoercode 02378 Code gelijktijdig IKV  in dezelfde periode moet opgeven wanneer u invoercode 00694 Ontslagvergoeding en/of 00699 Transitievergoeding gebruikt voor het betalen van een transitie- of ontslagvergoeding op hetzelfde registratienummer.

2020-01/10 WAB: contracturen per week

Waarom

De Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft onder andere tot gevolg dat de berekening van WW-premies grondig herzien wordt. Er komt een hoog, een laag en een herzien premietarief. Dit is uitgebreid beschreven in de release notes van release 2019-12.

Een van de nieuwe regels is dat aan het einde van het jaar getoetst moet worden of de verloonde uren van een medewerker 30% of meer boven de vaste contracturen liggen. Als dat het geval is én er was tijdens het jaar lage premie berekend én het contract was kleiner dan 35 uur, dan moet de premie voor het gehele jaar herrekend worden tegen het herziene tarief.

Dit tarief is qua percentage gelijk aan het hoge tarief, maar wordt in de loonaangifte apart verantwoord. Om deze toets correct te kunnen uitvoeren is het voor de Belastingdienst van groot belang dat de contracturen en de verloonde uren correct worden doorgegeven in de loonaangifte. Ook in Payroll Gemal zal in 2020 functionaliteit worden toegevoegd ter ondersteuning van deze toets. In praktijk bleek echter dat niet in alle situaties de contracturen juist konden worden vastgelegd.

Vaste contracten die tijdelijk worden uitgebreid met een addendum

Dit is het geval als een medewerker met vaste uren tijdelijk meer uren gaat werken ter vervanging van een collega of vanwege extra werkzaamheden. Als u die uitbreiding vastlegt door het percentage deelbetrekking (invoercode 02404) te verhogen, dan heeft dit tot gevolg dat zowel de contracturen (uitvoercode 02139) als de verloonde uren (uitvoercode 01832) worden verhoogd.

Eigenlijk mogen de contracturen in deze situatie niet worden verhoogd, omdat de omvang van het onderliggende vaste contract gelijk blijft.

Let op: het is ook mogelijk dat u tijdelijke uitbreidingen vastlegt door een nieuw, tijdelijk dienstverband op te voeren. In dat geval werden de contracturen in de oude situatie al correct vastgelegd. U mag in deze situatie wel alle contracturen doorgeven, omdat door invoercode 02259 Code bepaalde/onbepaalde tijd vast te leggen met waarde 1 reeds aangeeft bij de Belastingdienst dat dit tijdelijke uren betreft.

Invalkrachten in het onderwijs

In de onderwijsmarkt werken invalkrachten in een poule waarbij ze veel kortdurende aanstellingen krijgen bij de scholen waar ze invallen. Administratief is het een enorme klus om al die aanstellingen op te voeren als apart dienstverband. Om die reden is de pragmatische oplossing gekozen om alle aanstellingen in het HR-systeem vast te leggen op 1 registratienummer.

Het HR-systeem berekent een gemiddeld parttimepercentage over de maand en levert dat aan Payroll Gemal op invoercode 02404. Ook dit heeft tot gevolg dat de invaluren als contracturen worden verantwoord, terwijl dat eigenlijk niet mag.

Hoe

Nieuwe invoercode

Met ingang van periode 01 hebben we een nieuwe invoercode aangemaakt, waarmee u in bovengenoemde situaties het vaste deeltijdpercentage kunt vastleggen ten behoeve van de loonaangifte.

Gegeven: percentage vaste contracturen.
Vastleggen: invoercode 02511.

Dit gegeven is alleen bedoeld om uitvoercode 02139 uren contractloon afwijkend te berekenen en heeft geen enkele invloed op uitvoercode 01991 factor gewerkt of de salarisberekening. Als invoercode 02511 niet is opgegeven, dan wordt de reguliere berekeningswijze gebruikt.

Nieuwe werking

Normaal gesproken berekent Payroll Gemal uitvoercode 02139 uren contractloon door de fulltime normuren per week voor uw CAO (werkgevercode 03319) te vermenigvuldigen met invoercode 02404 Percentage deelbetrekking. Wanneer invoercode 02511 is vastgelegd, dan rekent Payroll Gemal met deze invoercode in plaats van met invoercode 02404.

Uw actie

Als u:
- tijdelijke uitbreidingen registreert door het percentage deelbetrekking van het lopende contract te verhogen, 
- of als u gebruik maakt van onze functionaliteit voor invallers in het onderwijs om reeksen van kortlopende aanstellingen vast te leggen op één registratienummer,

dan dient u bij de betreffende medewerkers het deeltijdpercentage van het vaste onderliggende contract vast te leggen op invoercode 02511. Wij kunnen deze situatie niet onderscheiden van een reguliere wijziging in de contractomvang en kunnen derhalve geen conversie uitvoeren.

Let op: dit geldt zowel voor nieuwe situaties als voor bestaande situaties die in 2019 zijn begonnen en in 2020 voortduren.

2020-01/11 Fiets van de zaak

Waarom

De overheid wil het aantrekkelijker maken om per fiets naar het werk te reizen. Om die reden komt er per 2020 een nieuwe regeling voor fietsen van de zaak. Deze regeling is bedoeld voor alle fietsen die deels door spierkracht worden aangedreven: u kunt de regeling dus toepassen voor normale fietsen, maar ook voor elektrische fietsen en speed pedelecs. De regeling is niet bedoeld voor bromfietsen of motorfietsen.

Hoe

U kunt vanaf 2020 net als bij auto’s van de zaak een forfaitaire bijtelling toepassen voor een fiets van de zaak. De regeling is veel eenvoudiger dan voor auto’s.

  • Er geldt één bijtellingstarief van 7%.
  • Er zijn geen uitsluitingsgronden voor de bijtelling en geen verklaring geen privégebruik. Officieel moet de inspecteur aantonen dat er privégebruik gemaakt wordt van de fiets, maar privégebruik is al aantoonbaar verondersteld op het moment dat de fiets voor woon-werkverkeer wordt gebruikt

Wij hebben nieuwe invoercodes geïntroduceerd, waarmee u de nieuwprijs van de fiets, het percentage bijtellingen eventueel een eigen bijdrage kunt vastleggen. De vastlegging en verwerking is vrijwel identiek aan die van de auto van de zaak.

Een overzicht van de nieuwe codes en rekenvoorbeelden kunt u vinden in de Payroll Gemal handleiding onderwerp 'Reiskosten, auto/fiets van de zaak'.

2020-01/12 Bijtellingspercentage elektrische auto van de zaak aangepast

Vanaf 2020 gaat het bijtellingspercentage voor nieuwe volledig elektrische auto's stapsgewijs omhoog. Het bijtellingspercentage wordt 8% (was in 2019 4%) over de eerste € 45.000 (was in 2019 € 50.000). Over het meerdere is het standaard bijtellingspercentage van 22% van toepassing.

In de inrichting van de fiscale bijtellingspercentage is bij werkgevercode 03517 Percentage fiscale bijtelling volgnummer 4 toegevoegd met waarde 8,00 (8%). Om dit bijtellingspercentage per werknemer toe te kennen is volgnummer 04 toegevoegd aan invoercode 02257 Keuze percentage auto 1 en invoercode 02321 Keuze percentage auto 2.

2020-01/13 Vrije ruimte werkkostenregeling vergroot

Waarom

Met ingang van 2020 wordt in de werkkostenregeling de vrije ruimte vergroot. Hiervoor komt er een tweeschijvenstelsel in de berekening van de vrije ruimte: onder de grens van 400.000 geldt per 2020 een vrije ruimte van 1,7%, boven de 400.000 blijft het percentage 1,2%.

Hoe

Voor deze wijziging hebben we de omschrijving van een werkgevercode aangepast en een drietal nieuwe werkgevercodes in gebruik genomen.

Gewijzigde werkgevercode

Gegeven: percentage forfait schijf 1 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03330.

Nieuwe werkgevercodes

Gegeven: percentage forfait schijf 2 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03331.

Gegeven: grensbedrag forfait schijf 2 WKR.
Vastleggen: werkgevercode 03337

Gegeven: percentage forfait WKR ten behoeve van werknemerberekening.
Vastleggen: werkgevercode 03338.

Nieuwe berekening

Voor de berekening van uitvoercode 01515 eindh. werkkosten per medewerker, wordt voor het berekenen van het forfait per medewerker gebruik gemaakt van een apart percentage (werkgevercode 03338). Deze wordt op algemeen niveau ingericht op 1,7%. Bij het toepassen van de concernregeling (werkgevercode 03350 WKR concern = 1) wordt de grenswaarde voor de 1e staffel toegepast per concern.

Voorbeeld werknemerberekening

Voor een werkgever is het loon voor de loonheffing (werkgevercode 98037 Cumulatief loon loonheffing deze periode deze instelling) berekend op € 500.000. Het forfait wordt: € 400.000 * 1,7 + € 100.000 * 1,2 = € 6.800 + € 1.200 = € 8.000. Een medewerker heeft een loon loonheffing van € 1.000. Er zijn voor de medewerker geen werkkosten opgevoerd. Uitvoercode 01515 wordt: Loon v Loonheffing * perc forfait * percentage eindheffing: € 1.000 * 1,7 * 0,8 *-1 = € -13,60. Als voor medewerker € 25 aan werkkosten zijn opgegeven, wordt uitvoercode 01515: ( € 1.000 * 1,7 - 25) * 0,8 *-1 = € - 6,40.

Voorbeeld concernregeling

Een ceanummer heeft twee loonheffingennummers in twee instellingen. De concernregeling staat aan (werkgevercode 03350 = 1). De som van de loonheffing van instelling 1 = € 200.000 en van instelling 2 € 1.000.000. De totale loon voor de loonheffing = € 1.200.000. De vrije ruimte is dan 1,7 % van € 400.000 en 1,2% van € 800.000 = € 16.400.

2020-01/14 Loonaangifte en UPA 2020: nieuwe rubriek Code reden einde arbeidsovereenkomst

In de loonaangifte 2020 is een nieuwe rubriek geïntroduceerd: Code reden einde arbeidsovereenkomst. Ook de definitieve versie van de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) 2020 bevat deze nieuwe rubriek.

Er is in Payroll Gemal voor gekozen om een nieuwe invoercode te introduceren voor deze rubriek: invoercode 02846 Reden Einde Arb O.

Voor HR Core Education en HR Core Beaufort is het vooralsnog niet mogelijk deze nieuwe invoercode op te geven. Daarom wordt voorlopig de vastlegging van de Code reden uit-dienst via invoercode 02850 gedaan. In Payroll Gemal zal op basis van mutaties op invoercode 02850 invoercode 02846 gegenereerd worden. Beide codes worden gepresenteerd op het overzicht vaste gegevens en beide mutaties zijn zichtbaar op het mutatieverslag.

Algemeen

Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal automatisch gegenereerd worden U hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.

Op het mutatieverslag zal de afleiding van invoercode 02846 zichtbaar zijn voor alle medewerkers met een datum-uit-dienst later dan 1 januari 2020. Voor een datum uit-dienst vóór 2020 wordt invoercode 02846 wel afgeleid, maar er is voor gekozen deze mutaties niet te presenteren op het mutatieverslag vanwege de overzichtelijkheid. Invoercode 02846 wordt ook gepresenteerd op het overzicht vaste gegevens. Als u in 2020 een mutatie vastlegt op invoercode 02850, zal een gegenereerde mutatie op invoercode 02846 ontstaan.

Maakt u gebruik van UPA ?

Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling UPA, dan zult u voorlopig de bestaande invoercode 02850 blijven vastleggen, deze is in 2019 al in gebruik is als reden uit-dienst UPA, het waardebereik van deze invoercode is uitgebreid.

Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal afgeleid worden op basis van de inhoud van invoercode 02850 in combinatie met een opgegeven datum-uit-dienst (invoercode 02924). U hoeft hier geen actie voor te ondernemen.

Maakt u gebruik van APG ?

Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling APG, dan moet u vooralsnog invoercode 02861 Reden van uittreden blijven vastleggen ten behoeve van het pensioenfonds. Daarnaast moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Voor medewerkers waarbij de datum uit-dienst al eerder is vastgelegd, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd.

Maakt u geen gebruik van UPA of APG ?

In dit geval moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Met deze mutatie zal invoercode 02846 voor de medewerker gegenereerd worden. Voor medewerkers met een al vastgelegde datum uit-dienst, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd met waarde 99. Als u geen invoercode 02850 hebt opgegeven bij het beëindigen van een dienstverband, zal dit resulteren in een waarschuwing op het mutatieverslag - Foutcode L2023 - zie hiervoor ook onderwerp Nieuwe controles loonaangifte 2020 in deze release notes.

2020-01/15 Nieuwe controles loonaangifte 2020

In het kader van de kwaliteitsverhoging van de gegevens in de loonaangifte worden er jaarlijks nieuwe controles toegevoegd aan de set van controles die de Belastingdienst uitvoert op de aangiftes. Als uw loonaangifte is aanvaard door de Belastingdienst, maar er zijn wel fouten die niet leiden tot weigering van de loonaangifte, dan ontvangt u hiervan een foutenrapport 'Meldingen werknemersgegevens'.

Dit rapport bevat informatie over het type fout met een korte omschrijving en een instructie om de fout te herstellen en in het vervolg te voorkomen. Ieder halfjaar wordt er door de Belastingdienst een toelichting foutmeldingen werknemersgegevens gepubliceerd, waarin u meer informatie vindt over de meldingen en de wijze waarop u kunt/moet herstellen. Om foutmeldingen te voorkomen en/of in een vroegtijdig stadium te constateren, worden diverse controles al in Payroll Gemal uitgevoerd en ziet u op het mutatieverslag deze meldingen terug.

Vanaf 2020 zijn er een aantal nieuwe controles in Payroll Gemal opgenomen:

Foutcode L2026

Foutcode L2026 heeft de volgende omschrijving: L2026 - Code CAO verplicht wanneer Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13, 15 of 17.

Deze nieuwe controle werkt als volgt: Indien een registratienummer op invoercode 02893 Soort inkomen de waarde 11,13, 15 of 17 heeft, dan dient de Code CAO (werkgevercode 07005 en/of invoercode 02842) verplicht te worden ingevuld.

Foutcode L2027

Foutcode L2027 heeft de volgende omschrijving: L2027 - Code CAO inlener verplicht wanneer Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 82.

Deze nieuwe controle werkt als volgt: Indien een registratienummer op invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding de waarde 82 heeft, dan dient de CAO code payrolling (werkgevercode 07006) verplicht te worden ingevuld.

Foutcode L2020

Foutcode L2020 heeft de volgende omschrijving: L2020 - Datum aanvang inkomstenverhouding moet kleiner of gelijk zijn aan de Datum einde van het eerste aangiftetijdvak dat is aangeleverd voor deze inkomstenverhouding.

De nieuwe controle werkt als volgt: Indien de einddatum loonaangifte (invoercode 02941) vóór de datum in-dienst (invoercode 02922) ligt óf de startdatum loonaangifte (invoercode 02942) ligt na de datum uit-dienst (invoercode 02924), dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2021

Foutcode L2021 heeft de volgende omschrijving: L2021 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13 of 15 én de de Code aard arbeidsverhouding = 1, 10, 11, 82 of 83 én de Code reden einde arbeidsovereenkomst is gevuld, dan moet de Datum einde inkomstenverhouding gevuld zijn.

Payroll Gemal controleert of de datum uit-dienst (invoercode 02924) of de datum uit-dienst loonaangifte (invoercode 02941) gevuld is, als de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) de waarde heeft gelijk aan 11, 13 of 15:
én de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) de waarde heeft gelijk aan 1, 10, 11, 82 of 83
én de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) een geldige waarde heeft.

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2023

Foutcode L2023 heeft de volgende omschrijving: L2023 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13 of 15 én de de Code aard arbeidsverhouding = 1, 10, 11, 82 of 83 én de Datum einde inkomstenverhouding is gevuld, dan moet de Code reden einde arbeidsovereenkomst gevuld zijn.

Payroll Gemal controleert of de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) gevuld is, als:
de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) de waarde heeft gelijk aan 11, 13 of 15
én de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) de waarde heeft gelijk aan 1, 10, 11, 82 of 83
én de Datum uit-dienst (invoercode 02924) of de datum uit-dienst loonaangifte (invoercode 02941) gevuld is.

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2024

Foutcode L2024 heeft de volgende omschrijving: L2024 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode ongelijk is aan 11, 13 of 15, dan mag de Code reden einde arbeidsovereenkomst niet aangeleverd worden.

Payroll Gemal controleert of de Reden einde arbeidsovereenkomst (invoercode 02850 of invoercode 02846) niet gevuld is, als de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) niet gelijk is aan 11, 13 of 15. Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2041

Foutcode L2041 heeft de volgende omschrijving: L2041 - Als het aantal contracturen per week gelijk is aan 0 en de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode is gelijk aan 11, 13 of 15, dan moet de Indicatie oproepovereenkomst gelijk zijn aan “J“.

Payroll Gemal controleert of de indicatie oproepovereenkomst gelijk is aan 'J als uitvoercode 02139 uren contractloon gelijk is aan 0 en de Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) gelijk is aan 11, 13 of 15.

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2047

Foutcode L2047 heeft de volgende omschrijving: L2047 - Als de Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode is ongelijk aan 11, 13, 15, 17 of 54, dan mag de Code incidentele inkomstenvermindering niet worden aangeleverd.

Payroll Gemal controleert of invoercode 02263 gelijk is aan 'O', 'S' of 'Z', of dat de totale waarde van de bij werkgevercode 55181 vastgelegde uitvoercodes ongelijk is aan nul als invoercode 02893 gelijk is aan 11, 13, 15, 17 of 54.

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2048

Foutcode L2048 heeft de volgende omschrijving: L2048 - Als de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien ongelijk is aan € 0 óf de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo ongelijk is aan € 0 dan moet Loon SV ongelijk aan € 0 zijn.

Payroll Gemal controleer of het Loon SV ongelijk is aan 0 als:
uitvoercode 02341, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 02339, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 02343, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien, ongelijk is aan € 0 óf
uitvoercode 01675, de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo, ongelijk is aan € 0.

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

Foutcode L2053

Foutcode L2053 heeft de volgende omschrijving: L2053 - Als de Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 7, dan is de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog gelijk aan € 0 én is de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien gelijk aan € 0.

Payroll Gemal zal controleren of:
uitvoercode 01675, de Aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo,
uitvoercode 02341, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag,
uitvoercode 02339, de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog en
uitvoercode 02343 de Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien
gelijk zijn aan € 0 als de Code aard arbeidsverhouding gelijk is aan 7 (Stagiair).

Als dat niet zo is, dan zal deze foutcode op het mutatieverslag worden afgedrukt.

2020-01/16 Code aard arbeidsverhouding en loonaangifte 2020

Het waardebereik van de Code aard arbeidsverhouding is in de loonaangifte 2020 uitgebreid met de Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Payroll Gemal kent een aparte invoercode hiervoor: invoercode 03183 met waarde 1 = BBL.

Vanaf 2020 wordt het waardebereik van invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding uitgebreid met waarde 83 - Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Daarmee is invoercode 03183 overbodig geworden en vervalt dan ook per 2020-01. Payroll Gemal zal per 2020-01 invoercode 03183 waarde 1 automatisch converteren naar invoercode 02268 waarde 83.

2020-01/17 Loonkostengegevens 2020

Jaarlijks wordt er een bestand met geanonimiseerde loonkostengegevens uit Payroll Gemal aangeleverd aan de werkgeversverenigingen voor de onderstaande CAO’s. Uw gegevens worden alleen aangeleverd, indien u daarvoor een machtiging heeft afgegeven. U doet dat door werkgevercode 10106 vast te leggen met waarde 0. De gegevens zijn volledig anoniem en conform de privacywetgeving. Uw werkgeversorganisatie gebruikt deze gegevens om beleid te kunnen voeren ten aanzien van wijzigingen in uw CAO.

  • CAO geestelijke gezondheidszorg (code CAO 40), gegevens naar - Werkgeversvereniging GGZ;
  • CAO gehandicaptenzorg (code CAO 38), gegevens naar - Werkgeversvereniging Gehandicaptenzorg Nederland;
  • CAO jeugdzorg (code CAO 11), gegevens naar - Werkgeversvereniging Jeugdzorg;
  • CAO kinderopvang (code CAO 02), gegevens naar - Werkgeversvereniging Kinderopvang;
  • CAO sociaal werk (code CAO 01), gegevens naar - Werkgeversvereniging Sociaal Werk;
  • CAO verpleeg- en verzorgingshuizen (code CAO 39 en 55), gegevens naar - Actiz;
  • CAO ziekenhuizen (code CAO 35), gegevens naar - DHD (Dutch Hospital Data).

DHD houdt een eigen machtigingensysteem bij. Als u uw data laat analyseren door DHD dan dient u dus zowel Visma | Raet als DHD te machtigen om de LKM data te verwerken. Het blijkt dat onder de UMC’s (code CAO 20) dusdanig weinig machtigingen zijn afgegeven dat voor deze CAO geen LKM bestand meer wordt aangeleverd.

Wijzigingen per 2020

Dit jaar zijn er rubrieken toegevoegd voor monitoring van het LKV en om de impact van de WAB te kunnen inschatten. Wij hebben diverse malen feedback ontvangen over de Payroll Gemal handleiding betreffende dit onderwerp. Naar aanleiding van deze feedback is het hoofdstuk 'Loonkostengegevens, gegevensuitwisseling - 4 - Presentatie' geheel vernieuwd. Er is gepoogd om duidelijker weer te geven welke rubrieken zijn opgenomen in het gegevensbestand en wat deze rubrieken weergeven.

2020-01/18 Aanpassingen IB-47

Als u betalingen verricht aan personeel niet in loondienst en dit betreft geen vrijwilligersvergoeding, dan worden deze betalingen niet doorgegeven in de loonaangifte. In plaats daarvan moet u een ‘Opgave uitbetaalde bedragen aan derden’ ofwel IB-47 aangifte doen bij de Belastingdienst.

Payroll Gemal kan automatisch een IB-47 aangiftebestand voor u genereren. Dit kunt u doen in het nieuwe jaarwerkscherm in Gemal Direct Inrichting, of via een speciale productie waarin u lijstnummer 3902 afroept. U kunt het bestand vervolgens downloaden bij Zenden & Ontvangen.

Voor meer informatie over personeel niet in loondienst, zie het betreffende onderwerp in de Payroll Gemal handleiding.

Jaarlijks wijzigt de Belastingdienst de specificaties van de IB-47 aangifte. Wij hebben het bestand geactualiseerd, zodat u ook over 2019 weer een automatische aangifte kunt aanmaken.

Door invoercode 02876 vast te leggen met waarde 1, kunt u medewerkers handmatig toevoegen aan het IB-47 bestand. Wij adviseren u om deze invoercode in het nieuwe jaar te schonen. Pas als u weer een betaling aan deze persoon verricht, geeft u invoercode 02876 opnieuw op. Het blijkt dat deze code in praktijk regelmatig ten onrechte op waarde 1 blijft staan. Dat zorgt ervoor dat u medewerkers aangeeft zonder dat u aan hen betalingen heeft verricht. In onze programmatuur worden betalingen van € 0 in principe uit het bestand gefilterd, maar onterechte aangiften die op deze manier zijn aangemaakt kunnen tot foutmeldingen leiden.

2020-01/19 Nogmaals: Fiscale rekenregels 2020

De fiscale rekenregels van 2020 geven aan dat de loonheffing van werknemers wonende in België, Suriname of Aruba via nieuwe belastingtabellen gaat lopen. Dit kan aangestuurd worden met invoercode 02323 Indicatie fiscaal woonland:

waarde invoercode 02252

op te geven waarde voor invoercode 02323

BE

4 (nieuwe waarde) = België

SR

5 (nieuwe waarde) = Suriname en Aruba

AW

5 (nieuwe waarde) = Suriname en Aruba

Voor werknemers die al in Payroll Gemal opgevoerd zijn, zullen we een conversie uitvoeren in de salarisproductie van 2020-01. In deze conversie wordt de waarde van invoercode 02323 (conform bovenstaande tabel) opgevoerd via een automatische mutatie als deze waarde in 2019 correspondeert met de waarde van invoercode 02252 Landcode ISO. Voor medewerkers die in 2018 of 2019 uit-dienst zijn gegaan, zal deze mutatie niet op het mutatieverslag gepresenteerd worden voor de overzichtelijkheid.

Voor nieuwe werknemers in-dienst per 2020-01 dient u uiteraard de correcte waarde voor invoercode 02323 zelf op te geven.

NB. in tegenstelling tot wat eerder gepubliceerd is (release notes 2019-11/8 en 2019-12/13) zal er voor medewerkers wonend in Groot-Brittannië niets veranderen.

2020-01/20 AOW leeftijd 2025

De AOW leeftijd is in de wetgeving gekoppeld aan de levensverwachting. Jaarlijks stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de definitieve AOW leeftijd 5 jaar in de toekomst vast. Eind 2019 is bepaald dat in 2025 de AOW leeftijd op 67 jaar zal blijven staan. Payroll Gemal is op dit besluit aangepast en zal de nieuwe AOW datum gebruiken bij begrotingsproducties.

2020-01/21 Vermelding burgerservicenummer (BSN) op de loonstrook

Op grond van fiscale wetgeving dient op de loonstrook die aan werknemers verplicht (Burgerlijk Wetboek) wordt verstrekt, een aantal gegevens te worden vermeld. Deze gegevens staan vermeld in Hoofdstuk 10 van het Handboek loonheffingen van de Belastingdienst.

Tot de publicatie van de voorlaatste versie bevatte het Handboek ook een overzicht met gegevens waarvan werd geadviseerd deze op de loonstrook te vermelden. Een van deze gegevens was het BSN. Juristen van het Ministerie van Financiën hebben nu echter geconcludeerd dat privacywetgeving onvoldoende basis biedt voor vermelding van het BSN op de loonstrook.

Daarnaast is vastgesteld dat het advies om bepaalde gegevens te vermelden op de loonstrook geen grond vindt in de fiscale wetgeving. Om die reden is de hele alinea met 'aan te raden' gegevens uit het Handboek (versie oktober 2019) geschrapt. Werkgevers/inhoudingsplichtigen mogen zelf bepalen - binnen de wettelijke kaders - of en zo ja, welke gegevens, naast de verplichte, op de loonstrook worden vermeld.

Uw actie

Ten aanzien van het BSN is al meerdere jaren in de standaard inrichting van Payroll Gemal de vermelding van het BSN uitgeschakeld. Op werkgeverniveau kan u hierop afwijken. Ons advies is om uw eigen inrichting te controleren en indien van toepassing de BSN niet meer te tonen op de loonstrook.

N.B. De Belastingdienst staat toe dat de laatste loonstrook van het jaar als jaaropgaaf wordt gebruikt. In dat geval dient op deze laatste loonstrook verplicht het BSN wél te worden vermeld.

Opgeloste meldingen

2020-01/22 Grondslag bezoldiging WNT aangepast (change 1795771)

Melding

In de grondslag voor het bepalen van de bezoldiging Wet normering topinkomens (uitvoercode 02261 bezoldiging WNT) werd ten onrechte uitvoercode 01554 te ontvangen UWV negatief meegeteld. Hierdoor werden ten onrechte medewerkers niet gepresenteerd op signaleringsoverzicht 1805 overzicht norm topinkomen.

Oplossing

Met ingang van 2020-01 is Payroll Gemal hierop aangepast.

2020-01/23 Geen kopteksten flex-bestanden in speciale productie (change 1838519)

Als in een speciale productie flex-bestanden worden afgeroepen, ontbreken de kopteksten.Dit is in release 2020-01 opgelost.

2020-01/24 Foutieve waarde bij Soort inkomen in loonaangifte en/of UPA

Gebleken dat in de oktoberproductie invoercode 02893 Code soort inkomstenverhouding ten onrecht in Payroll Gemal is geschoond daar waar de waarde 39 of 40 van toepassing was. Het gevolg hiervan is dat een foutieve waarde is aangeleverd naar de Belastingdienst en/of PFZW.

Automatisch herstel

Begin januari 2020 zullen we voor de betreffende werknemers een automatische herstelactie doorvoeren en vervolgens ook automatisch een synchronisatie loonaangifte/UPA opstarten. Het resultaat hiervan ziet u terug in de Payroll Manager, het Loonaangifte portaal en/of UPA portaal.

Uw actie

U dient de aangemaakte correctieberichten te controleren en in te zenden. De correctieberichten zullen alleen effect hebben op de waarde van 'Soort inkomen'.

2020-01/25 Afronding bijtelling auto van de zaak

In de berekening van Payroll Gemal werd de fiscale waarde (uitvoercode 01530) en de bijtelling (uitvoercode 01531) voor een auto van de zaak altijd naar beneden afgerond. Uit het handboek loonheffingen blijkt dat dat niet juist is.

Om die reden hebben we de berekening met ingang van periode 2020-01 aangepast. We hebben deze aanpassing niet met terugwerkende kracht doorgevoerd, omdat dit vorderingen van 1 ct tot gevolg zou kunnen hebben in voorliggende perioden.

Voorbeeld: de auto heeft een cataloguswaarde van € 25.000 en er geldt een bijtelling van 20%. De fiscale waarde van de terbeschikkingstelling van de auto is dan per maand (€ 25000 x 20%) / 12 = € 416,666. In de oude situatie werd dit afgerond naar € 416,66. In de nieuwe situatie naar € 416,67.

Eerder gepubliceerde nieuwsberichten

2020-01/26 Nogmaals: WAB-herziening premieberekening WW [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

2 december 2019 - In de release notes 2019-12/8 hebben we vermeld dat premieherziening nooit in de actuele periode vastgelegd mag worden. Uit nieuwe documentatie vanuit de Belastingdienst blijkt dat dit wel het geval is. Het gaat om de situaties:

Ontslag binnen de proeftijd (alleen bij vast contract)

Als u een medewerker bij wie u WW laag tarief toepast, ontslaat in de proeftijd, dan legt u direct met terugwerkende kracht tot de datum in-dienst het herziene tarief vast.

30% meer verloonde uren dan contracturen

Of een medewerker 30% meer verloonde uren dan contracturen heeft, toetst u pas aan het einde van het jaar, nadat u alle betalingen over het oude jaar heeft verricht. U geeft daarna met terugwerkende kracht tot 1 januari van dat jaar het herziene tarief op en past dit ook in december toe.

2020-01/27 Linkjes handleiding, wis geschiedenis [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

3 december 2019 - Veel schermen in Gemal Direct Inrichting bevatten met ingang van 3 december 2019 één of meer linkjes met toegang tot de inhoudsopgave van de relevante hoofdstukken in de Payroll Gemal Handleiding. Na een klik rechtsonder in het scherm opent zich in een nieuw venster de inhoudsopgave van het gekozen onderwerp in de handleiding. Het kan zijn dat u de linkjes rechts onderin het scherm niet te zien krijgt, of dat bij het selecteren van werkgever / productie het productiejaar en periode niet te zien is. U kunt dat oplossen door de geschiedenis (history / cache) van uw browser te wissen. U doet dat als volgt:

In Google Chrome zoekgeschiedenis wissen

Open Google Chrome en klik in de rechterbovenhoek op het logo met de drie horizontale streepjes. Klik op Geschiedenis en in het menu dat verschijnt nogmaals op Geschiedenis. Kies voor Browsegegevens wissen om de hele zoekgeschiedenis te verwijderen. Of selecteer specifieke pagina's en kies dan Geselecteerde items verwijderen.

In Mozilla Firefox zoekgeschiedenis wissen

Open Mozilla Firefox en klik in de rechterbovenhoek op het logo met de drie horizontale streepjes. Kies voor Geschiedenis en vervolgens voor Recente geschiedenis wissen. In het menu dat verschijnt heeft u de optie om de geschiedenis van een bepaalde tijdsperiode te verwijderen. Onder het kopje details kiest u welke soorten informatie worden gewist.

In Internet Explorer zoekgeschiedenis wissen

Open Internet Explorer, klik in de rechterbovenhoek op het tandwieltje en selecteer Internetopties. In het tabblad Algemeen kiest u voor Browsegeschiedenis. Klik op Verwijder en kies de onderdelen die u wilt verwijderen.

In Microsoft Edge zoekgeschiedenis wissen

Open Microsoft Edge, klik in de rechterbovenhoek op de drie zwarte bolletjes. Klik op het menu dat uitklapt op 'Instellingen'. Klik onder 'Browsegegevens wissen' op de button met 'Kies wat u wilt wissen'. In dit menu kiest u zelf de gegevens die u wilt wissen. Vink de opties naar keuze aan en druk op de button met 'Wissen'.

2020-01/28 Vooraankondiging Reden einde arbeidsovereenkomst in loonaangifte [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 december 2019 - Met ingang van 2020 is voor de loonaangifte een nieuwe rubriek geïntroduceerd: de Code reden einde arbeidsovereenkomst. Ook de definitieve versie van de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) 2020 bevat deze nieuwe rubriek. Er is voor gekozen om een nieuwe invoercode te gaan introduceren voor deze rubriek - dit zal worden de nieuwe invoercode 02846 - Reden Einde Arb O. De bestaande invoercode 02850 krijgt een nieuw waardebereik. In productie 2019-12 kan dit nieuwe waardebereik mogelijk al worden vastgelegd in uw HR-systeem.

Maakt u gebruik van UPA ?

Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling UPA dan kunt u voorlopig gebruik blijven maken van de bestaande invoercode 02850 die in 2019 al in gebruik is als reden uit-dienst UPA.

Invoercode 02846 zal in uw salarisproductie van 2020-01 in Payroll Gemal afgeleid worden op basis van de inhoud van invoercode 02850 en een opgegeven datum-uit-dienst (invoercode 02924). U hoeft hier geen actie voor te ondernemen.

Op het mutatieverslag zal de afleiding van invoercode 02846 zichtbaar zijn voor alle medewerkers met een datum-uit-dienst groter dan 1 januari 2020. Voor een datum uit dienst vóór 2020 wordt invoercode 02846 wel afgeleid, maar er is voor gekozen deze mutaties niet te presenteren op het mutatieverslag vanwege de massaliteit. De invoercode 02846 wordt ook gepresenteerd op het overzicht ‘vaste gegevens’.

Maakt u gebruik van APG ?

Wanneer u gebruik maakt van gegevensuitwisseling APG, dan moet u vooralsnog gebruik blijven maken van invoercode 02861 Reden van uittreden ten behoeve van het pensioenfonds. Daarnaast moet u ten behoeve van de loonaangifte met ingang van 2020 wanneer u een datum uit-dienst (invoercode 02924) vastlegt, ook de invoercode 02850 vastleggen. Voor medewerkers met een al vastgelegde datum uit dienst, zal de nieuwe invoercode 02846 worden gegenereerd.

In de volgende release notes zullen we u verder informeren.

2020-01/29 Code aard arbeidsverhouding in 2019 niet met waarde 83 opgeven [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

13 december 2019 - Wij verwijzen u naar onderwerp 2019-12/12 van de release notes waarin is beschreven dat het waardebereik van invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding volgend jaar (2020) met waarde 83 wordt uitgebreid.

Waarde 83 mag in december 2019 nog niet worden gebruikt omdat de loonaangiftespecificaties pas in 2020 daarop van toepassing zijn.

Dit resulteert in een foute salarisproductie waarna u de decemberproductie helaas opnieuw moet laten vervaardigen.

(waarde 83 betreft Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg, BBL)

CAO gerelateerde informatie

CAO energie- en nutsbedrijven

2020-01/30 Sector GEO: Aanvulling Invoering PAB 2020 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 december 2019 - In onze release notes voor 2019-12 hebben we u geïnformeerd over de invoering van de PAB per 2020 [1]. We hebben in de bijbehorende bijlage ook vermeld dat wanneer uw organisatie er nog niet klaar voor is, u de invoering mag uitstellen tot uiterlijk januari 2021.

In onze GEO-klantengroep blijken zowel werkgevers te zijn die overgaan tot invoering, als werkgevers die uitstellen. Onze inrichting per 2020-01 is aangepast op de invoering van het PAB.

Wanneer u de invoering uitstelt, dan hoeft u dus niet de acties uit te voeren die vermeld zijn in de bijlage. U moet per 2020-01 echter wel diverse aansturingen aanpassen op W(erkgever)-niveau om uw huidige werkwijze te kunnen blijven volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansturing van grondslagen of van de vakantietoeslag die we aanpassen per 2020-01.

U kunt bijvoorbeeld als leidraad hiervoor uw specificatie productiegegevens van december 2019 vergelijken met die van een proefproductie die u begin januari uitvoert. Zie ook de inrichtingstabel voor de invoering van het PAB. Hiervan zullen we te zijner tijd nog een nieuwe versie publiceren.

Meer informatie

[1] 2019-12/22 Sector GEO: Invoering PAB 2020.

CAO geestelijke gezondheidszorg

2020-01/31 Wijziging minimumloon per 1 januari

Voor de salarisregeling GGZ [1] zijn de bedragen bij schaal 1100, inpasnummers 0416 t/m 0421 en schaal PWWB, inpasnummers 9430 t/m 9434 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.

Ook de bedragen voor leerlingen (inpasnummers 0541, 0542, 0551 t/m 0554) zijn aangepast. De inpasnummers 0422 en 0423 (bij schaal 1100), 9301 t/m 9310 (schalen 0101 en 0102) zijn vervallen.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code CAO = 40 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 40 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

CAO gehandicaptenzorg

2020-01/32 IZZ-premies

Dit bericht is op u van toepassing als u de IZZ-premies berekent door invoercodes in Payroll Gemal vast te leggen. Als u gebruik maakt van het importbestand van IZZ, dan kunt u dit bericht negeren.

In het nieuwe CAO akkoord is afgesproken dat de IZZ-werkgeversbijdrage vervalt voor nieuwe verzekerden. Momenteel berekent Payroll Gemal automatisch de werkgeversbijdrage op het moment dat u invoercode 02287 Aantal verzekerden Zorg voor de Zorg vastlegt. Wanneer uw medewerker conform het nieuwe akkoord géén recht heeft op de werkgeversbijdrage, dan blokkeert u de bijdrage door tevens invoercode 01075 Werkgeversbijdrage Zorg voor de Zorg vast te leggen met waarde 0,01.

Wij werken momenteel aan een structurele aanpassing, waardoor u minder mutaties hoeft vast te leggen voor deze groep. Wij zullen u via de release notes informeren wanneer deze functionaliteit gereed is.

2020-01/33 Salariswijziging

Voor de salarisregeling gehandicaptenzorg [1] zijn de bedragen voor stagevergoeding, inpasnummer 0400 en voor leerlingen, inpasnummers 0551 t/m 0554 gewijzigd zoals aangegeven in de CAO.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code CAO = 38 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 38 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

2020-01/34 Inrichting eenmalige uitkering 2020

In 2019-12 is er een eenmalige uitkering betaald van 1,25% van het uitbetaalde salaris in 2019. In het nieuwe CAO-akkoord is reeds afgesproken dat in 2020-12 opnieuw een eenmalige uitkering wordt betaald van 1,5% van het uitbetaalde salaris in 2020. We hebben de inrichting van de eenmalige uitkering laten staan en werkgevercode 25411 Percentage uitkering aangepast naar 1,5%. Dit houdt niet in dat uw medewerker per definitie deze uitkering krijgt uitbetaald. Hiervoor moet de medewerker op 1 december 2020 in-dienst zijn. We zullen te zijner tijd wederom een aanpassing doorvoeren, waardoor de uitkering wordt verstrekt op alle registratienummers als één van de registratienummers in-dienst is op 1 december 2020.

2020-01/35 Aanvulling op release 2019-12 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 december 2019 - De aangekondigde wijzigingen zijn doorgevoerd. U kunt uw salarisproductie voor december afroepen.

4 december 2019 - In de release notes 2019-12/25 hebben we u bericht over de eenmalige uitkering voor de CAO gehandicaptenzorg. In aanvulling op dit bericht zullen wij twee aanpassingen doorvoeren via een tussentijdse wijziging.

Let op: er wordt op dit moment aan deze aanpassingen gewerkt. Wij laten u weten wanneer deze zijn doorgevoerd. U kunt daarna uw salarisproductie voor december laten vervaardigen.

Aanpassingen

1. In de release notes 2019-12/25 is aangegeven dat de eenmalige uitkering pensioengevend is. Nader overleg tussen VGN en PFZW heeft uitgewezen dat dit toch niet het geval is. Daarom hebben wij de opbouw recht eenmalige uitkering (uitvoercode 01644) verwijderd uit de jaargrondslag voor PFZW (werkgevercode 55051).

2. Uit een klantmelding bleek dat de eenmalige uitkering niet werd berekend bij gekoppelde dienstverbanden, indien bij één van de dienstverbanden een datum uit-dienst was opgegeven, ook als deze in de toekomst lag. Dit probleem wordt met de genoemde aanpassing verholpen.

2020-01/36 Aanpassing grondslag eenmalige uitkering [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

11 december 2019 - In tegenstelling tot het eerdere bericht van 9 december moeten uitvoercodes 00974 Opslag PLB uurloner en 00975 Opslag PLB parttimer wel worden opgenomen in de grondslag van de eenmalige uitkering.

De uitleg hierbij is als volgt: De eenmalige uitkering moet conform het onderhandelaarsakkoord worden berekend over het salaris volgens de definitie in artikel 1:1 van de CAO. Dit salaris is exclusief de vergoedingen genoemd in H8 van de CAO. VGN geeft aan dat hoofdstuk 8A (PLB) toch als een ander hoofdstuk moet worden gezien dan hoofdstuk 8. Om deze reden wordt wel eenmalige uitkering opgebouwd over afkoop PLB rechten.

  • U kunt de grondslag voor de eenmalige uitkering (werkgevercode 55137) hanteren zoals ondersteund op CAO-niveau. Als u de genoemde uitvoercodes op basis van het eerdere bericht had verwijderd, dan adviseren wij u deze weer terug te zetten naar C-niveau.
  • Per 01-2020 zullen wij de uitvoercodes in de grondslag laten staan ten behoeve van de berekening van de eenmalige uitkering in december 2020.

Onze excuses voor de tegenstrijdige berichtgeving.

9 december 2019 - In de release notes onderwerp 2019-12/25 hebben wij u bericht over het nieuwe akkoord voor de CAO gehandicaptenzorg en de eenmalige uitkering die in dit akkoord is opgenomen. Het blijkt dat in de grondslag waarover deze uitkering wordt berekend ten onrechte uitvoercodes 00974 Opslag PLB uurloner en 00975 Opslag PLB parttimer zijn opgenomen. De eenmalige uitkering moet conform het onderhandelaarsakkoord worden berekend over het salaris volgens de definitie in artikel 1:1 van de CAO. Dit salaris is exclusief de vergoedingen genoemd in H8 van de CAO (PLB). Omdat de eerste salarisproducties voor december reeds vervaardigd worden, is het te laat om met een tussentijdse aanpassing de grondslag in de CAO ondersteuning te wijzigen.

Uw actie

Als u de eenmalige uitkering niet wilt berekenen over de genoemde uitvoercodes, dan kunt u ze zelf verwijderen uit grondslag eindejaarsuitkering 3 (werkgevercode 55137) door ze vast te leggen met waarde 8 (niet tellen).

In de januari release zullen wij de grondslag op CAO niveau aanpassen, ter voorbereiding op de eenmalige uitkering die in december 2020 wordt uitbetaald.

2020-01/37 Betaling eenmalige uitkering bij medewerkers uit-dienst [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

17 december 2019 - Het onderhandelaarsakkoord CAO gehandicaptenzorg schrijft voor dat de eenmalige uitkering alleen betaald mag worden als de medewerker in-dienst is op 01-12-2019. Regelmatig worden dienstverbanden echter om administratieve redenen afgesloten (functiewijziging, locatiewijziging) terwijl de medewerker feitelijk in-dienst blijft. Voor deze situatie is in de programmatuur van Payroll Gemal aangegeven dat de eenmalige uitkering ook betaald wordt als het dienstverband zelf uit-dienst is op 01-12-2019, maar er wel een gekoppeld dienstverband is dat op 1-12-2019 in-dienst is.

Nu blijkt dat de eenmalige uitkering in sommige gevallen ook betaald wordt aan medewerkers die geheel uit-dienst zijn.

Uw actie

U kunt de eenmalige uitkering bij deze medewerkers blokkeren door invoercode 01099 vast te leggen met waarde 0,01Om zeker te zijn dat u de uitkering blokkeert, legt u genoemde invoercode vast met terugwerkende kracht tot 01-2019.

CAO gemeenten

2020-01/38 Nieuwe CAO: SGO

In het kader van de WNRA heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten besloten dat organisaties niet zijnde gemeentes die de CAR-UWO volgen, met ingang van 2020 niet langer aangesloten kunnen zijn bij de VNG. Dit met uitzondering van veiligheidsregio's, voor hen wordt de CAR-UWO in 2020 nog in stand gehouden. Het VNG bestuur gaat voor overige organisaties een werkgeversvereniging voor gemeentelijke gemeenschappelijke regelingen oprichten. De VNG is voor zijn leden, de gemeenten, de werkgeversvereniging. De nieuwe werkgeversvereniging is de vereniging voor de gemeentelijke gemeenschappelijke regelingen met als doel om in een aparte CAO dezelfde arbeidsvoorwaarden vast te stellen als in de CAO gemeenten.

De nieuwe werkgeversvereniging zal dus ook CAO's afsluiten die we zullen ondersteunen. De officiële naam is Werkgeversvereniging samenwerkende gemeentelijke organisaties, afgekort WSGO. De cao gaat 'collectieve arbeidsovereenkomst samenwerkende gemeentelijke organisaties' heten, met als afkorting 'CAO SGO'.

In Payroll Gemal zullen we de arbeidsvoorwaardelijke aansturingen die nu gekoppeld zijn aan code CAO 27 Gemeenten kopiëren voor de nieuwe CAO 83 SGO. Vooralsnog handhaven we de bestaande salarisregeling voor Gemeenten (code salarisregeling 34). Mocht daar aanleiding toe zijn, dan zullen we uiteraard ook een nieuwe salarisregeling voor de CAO SGO aanmaken.

Berichtgeving zoals in de release notes voor de nieuwe CAO zullen we vooralsnog publiceren onder het kopje CAO gemeenten in afwachting van verdere ontwikkelingen in de nieuwe CAO.

Code CAO Payroll Gemal

In Payroll Gemal nemen we de nieuwe code CAO 83 op voor de nieuwe CAO SGO. Wanneer deze CAO voor u van toepassing is, kunt u deze code vastleggen met de code CAO op werkgeverniveau (werkgevercode 03002) of op werknemerniveau (invoercode 02317).

Code CAO CBS/Loonaangifte

Bij de medewerker wordt voor de Loonaangifte in de verantwoording aangegeven welke CAO van toepassing is. Het CBS die deze lijst beheert heeft nu nog niet de beschikking over de nieuwe code CAO voor de CAO SGO omdat ze nog geen melding van het Ministerie SZW hebben ontvangen. Tot de nieuwe code bekend is, moet met werkgevercode 07005 Code CAO CBS/LA vooralsnog de oude code 1630 voor de sector gemeenten gehandhaafd blijven.

Sectorcode AAOP

De percentages AAOP zoals gepubliceerd op het premie-overzicht worden door ABP op sector/CAO-niveau vastgesteld. Totdat ABP hiervoor iets nieuws publiceert, zullen we in Payroll Gemal voor de nieuwe CAO SGO dezelfde percentages hanteren als voor de sector/CAO gemeenten.

2020-01/39 Wijzigingen per 2020-01

Wijzigingen gemeentelijke salarisbedragen

In de laatste CAO was onder andere een salariswijziging afgesproken met ingang van 2020-01. Deze salariswijziging geldt voor salarisregeling 34 en voor salarisregeling 02 (onderwijzend personeel in de kunsteducatie). Bij de invoering van de nieuwe CAO hadden we beide salarisaanpassingen al opgenomen [1]. Salarisafspraken in het kader van gemeentelijke CAO werken ook door voor vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer. Voor de vergoedingentabel voor deze vrijwilligers is dan ook sprake van wijzigingen maar deze tabel wordt niet door ons onderhouden. U vindt de betreffende bedragen terug in de publicaties van de VNG.

De salariswijziging werkt niet door in overige bedragen zoals minimum vakantietoeslag, minimum eindejaarsuitkering of minimum levensloopbijdrage. In Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Diversen is onder het kopje Toelagen bij (CAO 27) Toeslag salaris bij invoercode 02402 (werkgevercode 03538) een bedrag opgenomen. Dit bedrag wijzigt per 2020-01 naar € 67,00.

Aanpassing Participatieschaal

Participatieschaal A ten behoeve van de banenafspraak is aangepast aan de wijziging van het minimumloon per 2020-01. Ook de salarisaanpassingen voor 2020-07 en 2020-10 zijn aangepast aan het minimumloon.

Doorwerking salarismaatregelen in uitkeringen

Bent u uitvoerder van bovenwettelijke uitkeringen in verband met ontslag en werkloosheid, dan attenderen wij u op de nadere informatie in de ledenbrief LOGA over de doorwerking van de salarismaatregelen in de uitkeringen.

Tegemoetkoming kosten zorgverzekering

Het grensbedrag voor toekenning van het hoge of lage bedrag tegemoetkoming is verhoogd naar aanleiding van de salariswijziging.

Meer informatie

[1] Release notes 2019-10 onderwerp 12 Nieuwe CAO 2019-2021.

2020-01/40 Salariswijziging rijkspersoneel

Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de burgemeester en wethouders overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1].

Voor B&W heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer [2]. We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000594775.
[2] Zie de handleiding onderdeel CAO-inrichting bij CAO rijkspersoneel bij 1.1.

2020-01/41 Veiligheidsregio’s: Invoerinstructies levensloopgelden in 3 tranches als correctie op december 2019 (en later t/m 2021)

De komende 3 jaren worden levensloopgelden uitbetaald aan de Veiligheidsregio's die dit moeten uitbetalen aan de deelnemers (via een correctieproductie van iedere decembermaand). Deze uitbetaling loopt van 2019 t/m 2021. Bij de uitbetaling moet u een (aanvullende) correctieproductie gebruiken zonder uitbetaling van andere looncomponenten (zoals reiskostenbetaling of uitruil e.d.) conform instructie van de VNG.

Het moet daarnaast mogelijk zijn om een extra inhouding loonheffing te doen als blijkt dat uit de rekentool van Deloitte (die bij u beschikbaar is) dit nodig is om een te betalen heffing bij IB-aangifte te voorkomen in mei van ieder volgend jaar.

Ook is het vereist dat de betreffende medewerkers een nieuw banknummer voor dit doel hebben aangevraagd, die ook in Payroll Gemal vastgelegd moet worden (in de instructie hebben we hiervoor Iban10 gekozen).

Hiervoor stellen we onderstaand mutatieadvies voor, die u in run 13 / 14 of 15 in HR Core Beaufort kunt opvoeren; in Payroll Gemal kennen we run 13 t/m 15 niet (meer) en worden de mutaties verwerkt als een aanvullende correctieproductie periode 12 (ACP 12).

U moet in Gemal Direct Inrichting een aanvullende correctieproductie afroepen (ACP 12) als in HR Core Beaufort een HR-bestand uit run 13 t/m 15 is aangemaakt. Verdere uitleg over deze nieuwe aanvullende correctie productie periode 12 (ACP 12 ) die de jaarwerkproducties vervangt, vindt u beschreven in Speciale release notes (zie de Community Release information > Release notes 2019-12 > Payroll Gemal 2019-12).

Instructie

Vast te leggen invoercodes:

  • Extra loonheffing inhouden (variabel) met invoercode 01158 Correctie loonheffing (met min-teken).
  • Levensloopgeld uitbetalen (variabel) met invoercode 01336 Opname levensloop.
  • Ibannr van het nieuwe banknummer opvoeren (stam want volgende jaren nogmaals) invoercode 02840 IBAN rekeningnummer 10 (of een andere vrij rekeningnummer).
  • Om de volledige netto betaling naar het nieuwe Ibannr te laten storten (variabel) invoercode 03059 Procentuele verdeling deelbetaling 10 met waarde 100 (%). Kijk ook naar werkgevercode 09060 Verdeling deelbetalingen of deelbetalingen aan staan. In Gemal Direct Inrichting is het pad: Werkgevergegevens > Betalingsgegevens > Deelbetaling > 09060 met waarde 2. Wanneer u niet op werkgeverniveau dit aan wil zetten, kunt u op werknemerniveau invoercode 02208 Verdeling deelbetalingen vastleggen (variabel of vast) met waarde 3.
  • Ten aanzien van werkgevercode 09060 Verdeling deelbetalingen waarde 2 of invoercode 02208 Verdeling deelbetalingen (rubriek P08208); indien afstortingen al mogelijk zijn omdat werkgevercode 09060 al eerder is vastgelegd, zijn de mutaties voor werkgevercode 09060 of invoercode 02208 niet nodig.

Het Bijzonder Tarief moet beschikbaar zijn, wanneer dit niet correct is of niet beschikbaar is, moet u dit 'aanzetten' met invoercode 02450 Jaarloon bijzondere beloningen. Het afgeleide percentage Bijzonder Tarief geldt dan voor alle variabele betalingen van 2019 (graag aandacht hiervoor).

Rubrieken in HR Core Beaufort
invoercode rubriek S/V
01158 P00158 correctie loonheffing (met een min-teken opgeven) variabel
01336 P01336 opname levensloop variabel
02450 P00450 jaarloon bijzondere beloningen stam
02840 (geen BO4 rubriek) IBAN rekeningnummer 10 (mag ook een ander rekeningnummer zijn) stam
03059 P03059 procentuele verdeling deelbetaling 10 (100% doorstorten) variabel
Tenslotte

U moet er zelf voor zorgen dat er geen andere looncomponenten op deze salarisspecificatie in berekening komen. Bij bovenstaande vastlegging in een ACP 12 (in HR Core Beaufort jaarwerkproductie) zal alleen deze berekening ontstaan.

CAO jeugdzorg

2020-01/42 Salariswijziging per 1 januari

Voor de salarisregeling jeugdzorg [1] zijn de bedragen aangepast zoals afgesproken in de CAO. Ook zijn de bedragen met betrekking tot het gewijzigd minimumloon per 1 januari aangepast. Het bedrag minimum vakantietoeslag bij werkgevercode 03206 is ook aangepast. Bij schaal 0201 zijn de inpasnummers 9118 en 9119 vervallen. De grondslag van de eenmalige uitkering die in 2019-01 van toepassing was (eindejaarsuitkeringsregeling 3) is geschoond per 2020-01.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code salarisregeling = 37 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

2020-01/43 Aanvulling op release 2019-12 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 december 2019 – De wijzigingen zijn doorgevoerd, maar enigszins afwijkend van het eerdere bericht van 5 december. Hieronder vindt u deze beschreven. Ook hebben we een instructie voor min-maxers samengesteld. Lees dit goed door, daarna kunt u de salarisproductie voor december afroepen.

Instructie en uitleg voor min-maxers

Voor min-maxers (maandloners bij wie invoercode 03182 Min-maxer is vastgelegd met waarde 1) wordt de uitkering berekend naar rato van de deeltijdfactor (invoercode 02404) en de meeruren (uitvoercode 01505) in 12-2019. Jeugdzorg Nederland heeft echter aangegeven dat de referteperiode 10-2019 t/m 12-2019 zou moeten bedragen.

De gewenste berekening voor min-maxers bleek in de programmatuur niet op korte termijn uit te voeren. Uit ons onderzoek blijkt dat in de CAO jeugdzorg slechts zeer weinig min-maxers verloond worden. Om toch de eenmalige uitkering in december uit te kunnen betalen, hebben we er voor gekozen om de uitkering zo te implementeren, dat de uitkering voor min-maxers wordt berekend naar rato in-dienst 04-2019 t/m 11-2019 en naar rato deelbetrekking in alleen 12-2019.

In de deelbetrekking van december wordt zowel het vaste parttime percentage (invoercode 02404) als de meeruren (uitvoercode 01505) geteld. Jeugdzorg Nederland heeft aangegeven dat eigenlijk gerekend zou moeten worden met de gemiddelde deelbetrekking over 10-2019 t/m 12-2019.  U kunt het correcte bedrag als volgt berekenen:

  • U checkt of de medewerker op 1-12-2019 in-dienst is. Zo nee, dan is er geen recht op de eenmalige uitkering. Zo ja, volg dan de berekening.
  • U begint met een bedrag van € 800. Dit rekent u om naar rato in-dienst in de periode 04-2019 t/m 11-2019. Een medewerker die op 1-5-2019 in-dienst is gekomen heeft 7 van de 8 maanden gewerkt en krijgt dus € 700.
  • U rekent de gemiddelde deeltijdfactor uit over de periode 10-2019 t/m 12-2019. Hiertoe telt u het vaste deeltijdpercentage van invoercode 02404 en de factor meeruren van uitvoercode 01505 op voor alle 3 perioden. Het resultaat deelt u door 3. U krijgt dan een factor. Deze vermenigvuldigt u met het bedrag uit de vorige stap.
  • Voorbeeld: een min-maxer is 01-07-2019 in-dienst gekomen en heeft een vast deeltijdpercentage van 50%. In 10-2019 en 11-2019 heeft deze medewerker steeds 10 meeruren gewerkt, in 12-2019 20 meeruren.
    • De medewerker is 01-12-2019 in-dienst en heeft dus recht op de uitkering.
    • De uitkering wordt naar rato in-dienst € 800 x 5/8 = € 500.
    • In de periode 10-2019 t/m 12-2019 heeft de medewerker 40 meeruren gewerkt. Dit komt overeen met een totale deeltijdfactor van 40/(156 x 3) = 8,5% = optelsom resultaat uitvoercode 01505 over deze periode.
    • U telt het deeltijdpercentage over dezelfde periode (3 x 50%) bij het percentage meeruren (8,5%) = 158,5%.
    • U deelt het resultaat door 3 om het gemiddelde te berekenen. 158,5% / 3 = 52,83%
    • U vermenigvuldigt de uitkering met het gemiddelde percentage. € 500 x 52,83% = € 264,17.
Inrichting

- werkgevercode 25624 Code verschoven referteperiode = 3 (geen verschoven referteperiode).
- werkgevercode 25631 In loonaangifte = 1 (niet doorgeven als extra periode salaris).

Voor uurloners wordt gerekend de gemiddelde deeltijdfactor op basis van de uitbetaalde uren in de periode 10-2019 t/m 12-2019.

Automatische herrekening

Om de uitkering correct te kunnen berekenen, zullen wij in periode 12 een automatische herrekening uitvoeren. Deze herrekening is alleen nodig voor uurloners, omdat bij hen de referteperiode ook perioden vóór 12-2019 betreft. U herkent deze herrekening op uw mutatieverslag aan reden 11.

5 december 2019 - Onlangs is er een definitief akkoord gesloten voor de CAO jeugdzorg. In dit akkoord zijn onder andere afspraken gemaakt over een eenmalige uitkering van € 800 naar rato. Ten tijde van release 2019-12 waren nog niet alle parameters duidelijk voor de uitbetaling van deze uitkering. Inmiddels is dat wel het geval. Daarom zal deze eenmalige uitkering via een tussentijdse aanpassing in de CAO ondersteuning worden toegevoegd.

Let op 1: Er wordt momenteel aan deze aanpassing gewerkt. Wij geven u bericht op het moment dat de aanpassing is doorgevoerd.
U kunt daarna uw salarisproductie voor december laten vervaardigen.

Let op 2: Er is berichtgeving in omloop die aangeeft dat de eenmalige uitkering niet betaald wordt totdat de CAO algemeen verbindend verklaard is. Dit is onjuist. Zoals hierboven gesteld wordt de eenmalige uitkering wel degelijk in december betaald

Het gaat om een uitkering van € 800 euro dat wordt uitbetaald:

  • Alleen als één of meerdere dienstverbanden van de medewerker in-dienst zijn op 01-12-2019. In dat geval doorlopen ook dienstverbanden uit-dienst de berekening. Hier is voor gekozen omdat medewerkers regelmatig worden overgezet van het ene op het andere dienstverband wegens administratieve redenen.
  • Een medewerker moet tevens de periode 04-2019 t/m 11-2019 in-dienst zijn geweest. Een medewerker die niet de volledige periode in-dienst is geweest, krijgt de uitkering betaald naar rato.
  • Voor maandloners wordt de uitkering tevens berekend naar rato van het percentage deelbetrekking in december.
  • Voor uurloners wordt gerekend de gemiddelde deeltijdfactor op basis van de uitbetaalde uren in de periode 09-2019 t/m 11-2019.
  • Er wordt geen korting berekend wegens langdurige ziekte of onbetaalde verlofvormen.

Uw actie

Indien de medewerker bij u in-dienst is gekomen in de periode 04-2019 t/m 11-2019 en daarvoor in-dienst was bij een andere organisatie die ook onder de CAO jeugdzorg valt, dan dient u de eenmalige uitkering ook te berekenen over de dienstbetrekking die uw medewerker in genoemde periode bij de andere organisatie had. In dat geval dient u zelf de eenmalige uitkering te berekenen.

U kunt het juiste bedrag in 12-2019 vastleggen met invoercode 01055. Dit bedrag overschrijft dan de eenmalige uitkering die door ons wordt berekend.
Indien u de uitkering bij een medewerker wilt blokkeren, dan doet u dat door invoercode 01055 vast te leggen met waarde 0,01.

Inrichting

De uitkering is op de volgende wijze ingericht als eindejaarsuitkeringsregeling 4:

- werkgevercode 25601 Methode berekenen = 2 (peildatummethode).
- werkgevercode 25606 Code categorie soortloner = 3 (uitsluiten wachtgelders en doorbetaling uitkering).
- werkgevercode 25607 Code categorie schalen = 4 (stagiaires uitsluiten).
- werkgevercode 25613 Periode uitbetaling = 12.
- werkgevercode 25614 Peildatum in-dienst vanaf = 1201 (1 december 2019).
- werkgevercode 25615 Peildatum in-dienst t/m = 1201 (1 december 2019).
- werkgevercode 25618 Deeltijdfactor boven 100% = 0 (maximeren op 100%).
- werkgevercode 25619 Vast fulltime bedrag 1 = € 800.
- werkgevercode 25621 Factor diensttijd = 1 (periode in-dienst).
- werkgevercode 25622 Factor deeltijd = 5 (percentage deelbetrekking. Alleen voor min-maxers tellen meeruren).

2020-01/44 Eenmalige uitkering bij gekoppelde uurloners en datum uit-dienst 01-12-2019 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

18 december 2019 - Ook blijkt in sommige gevallen de eenmalige uitkering berekend te worden als de medewerker in-dienst treedt op 01-12-2019. Deze medewerkers hebben echter geen recht op de uitkering omdat in het onderhandelaarsakkoord de referteperiode is gesteld op 1 april tot 1 december 2019. U kunt de eenmalige uitkering bij deze medewerkers blokkeren door invoercode 01055 vast te leggen met waarde 0,01.

17 december 2019 - In december wordt de eenmalige uitkering voor CAO jeugdzorg uitbetaald. Vanwege de afwijkende specificaties van deze uitkering is hiervoor maatwerk in Payroll Gemal geprogrammeerd. Het blijkt dat door een fout in dit maatwerk een vordering wordt berekend als het een gekoppeld dienstverband betreft en het hogere registratienummer een uurloner is.

Als deze situatie zich bij u voordoet kunt u het correcte bedrag bij de uurloner zelf berekenen en opgeven met invoercode 01055.

U berekent het bedrag als volgt:

  • U checkt of de medewerker op 1-12-2019 in-dienst is. Zo nee, dan is er geen recht op de eenmalige uitkering. Zo ja, volg dan de berekening hierna.
  • U begint met een bedrag van € 800. Dit rekent u om naar rato in-dienst in de periode 04-2019 t/m 11-2019. Een medewerker die op 1-5-2019 in-dienst is gekomen heeft 7 van de 8 maanden gewerkt en krijgt dus € 700.
  • U rekent de gemiddelde deeltijdfactor uit over de periode 10-2019 t/m 12-2019. Hiertoe telt u de waarde van uitvoercode 01991 factor gewerkt op over alle 3 perioden. Het resultaat deelt u door 3. U krijgt dan een factor. Deze vermenigvuldigt u met het bedrag uit de vorige stap.

Voorbeeld: een uurloner is 01-07-2019 in-dienst gekomen. In 10-2019 en 11-2019 heeft de medewerker 40 uren gewerkt, in 12-2019 50 uren. Dit komt overeen met uitvoercode 01991 factor gewerkt = 40/156 = 25,64 en 50/156 = 32,05.

  • De medewerker is 01-12-2019 in-dienst en heeft dus recht op de uitkering.
  • De uitkering wordt naar rato in-dienst € 800 x 5/8 = € 500.
  • In de periode 10-2019 t/m 12-2019 is de gemiddelde factor gewerkt (25,64 + 25,64 + 32,05) / 3 = 27,78.
  • U vermenigvuldigt de uitkering met het gemiddelde percentage. € 500 x 27,78% = € 138,88.

Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

CAO kraamzorg

2020-01/45 Wijziging minimumloon per 1 januari

Voor de salarisregeling kraamzorg [1] zijn de bedragen bij schaal 1005, inpasnummers 5116 t/m 5121 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon. Inpasnummer 5122 is hiermee vervallen.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code salarisregeling = 81 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

CAO onderwijs

2020-01/46 CAO HBO - Oude gegevensuitwisseling Vereniging Hogescholen

De oude gegevenslevering, het flexbestand met het bestandsnummer 98, is per 2020-01 opgeschoond.

2020-01/47 CAO HBO - Vooraankondiging: AOW-leeftijd en WS-regeling [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

2 december 2019 - Per 1 januari 2020 wordt de AOW-gerechtigde leeftijd bijgesteld. Dit is voor de Vereniging van Hogescholen aanleiding geweest om de interpretatie van het toepassen van de AOW-gerechtigde leeftijd in het kader van de WS-regeling (Werktijdvermindering Seniorenregeling) bij te stellen.

Nu wordt de AOW-leeftijd vastgesteld op het moment dat een werknemer start met deelname aan de WS-regeling en is het kortingspercentage daarvan afhankelijk. Voortaan zal het kortingspercentage afhankelijk zijn van de maximaal wettelijk bekende AOW-gerechtigde leeftijd. Wij zijn voornemens deze wijziging in de release van 2020-02 op te nemen en dit toe te passen met TWK naar 2020-01.

2020-01/48 CAO MBO - Eenmalige uitkering 2020-01

Conform de CAO-afspraken is in periode 2020-01 sprake van een eenmalige uitkering. Deze uitkering is in 2019 gelijksoortig ingericht aan de eenmalige uitkering van 2019-01. Zie de release notes onderwerp 2019-06/17. Voor deze uitkering gelden onder andere de volgende specificaties:

  • We hebben de aansturing van de uitkering voor uw CAO ingeregeld bij (eindejaars)uitkeringsregeling 6 (zie Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen, bij Definitie uitkering 6). De inrichting van de uitkering kunt u daar terugzien en eventueel wijzigen.
  • Werknemers met een minimumloon en stagiaires zijn uitgesloten voor de berekening.
  • Het bedrag wordt berekend door 1,25% over de grondslag opgenomen bij Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Grondslag uitkeringen > Uc gr uitkering 6.
  • Als referteperiode hierbij geldt januari t/m december 2019.
  • Het uit te betalen bedrag wordt gepresenteerd met uitvoercode 01166 met als tekst Eenm. uitk. Jan.
  • De uitkering wordt berekend voor alle medewerkers in-dienst in 2019 en betaalbaar gesteld voor de medewerkers in-dienst op 01-01-2020.
  • Over de uitkering moet vakantietoeslag (VT) en eindejaarsuitkering (EJU) worden berekend die conform reguliere uitbetaling moet plaatsvinden. We hebben daarom de uitvoercode 01166 opgenomen in de grondslag VT en grondslag EJU zodat hiermee het recht van beide wordt verhoogd.
  • De diverse verlofregelingen worden gekort doordat de korting opgenomen is in de grondslag.
  • ABP: het uitkeringsbedrag is pensioengevend en telt dus mee voor het jaarinkomen van 2021.

Uw actie

U kunt voor een medewerker de uitkering blokkeren door invoercode 01166 met de waarde 0,01 vast te leggen in periode 2020-01, de betaalbaarstelling wordt dan geblokkeerd. Denk aan het deblokkeren als u in het verleden een vorige uitkering voor een werknemer heeft geblokkeerd met invoercode 01166. Denk aan het eventueel opnemen van uitvoercode 01166 in uw journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties.

EHBO-toelage / Werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering

Het bedrag voor EHBO en de Werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering zijn per 01-2020 geïndexeerd.

2020-01/49 CAO PO en Bestuurders PO - Wijziging percentages Vervangingsfonds en Participatiefonds

De premiepercentages voor het Vervangingsfonds (Vf) en Participatiefonds (Pf) zijn per 1 januari 2020 als volgt gewijzigd:

  • Participatiefonds: 4 ,2%.
  • Vervangingsfonds verplicht en vrijwillig: 6.1 %.

2020-01/50 CAO PO - Nieuw onderhandelaarsakkoord [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

16 december 2019 - Op 11 december is een onderhandelaarsakkoord voor de sector Primair Onderwijs afgesloten. Die voorziet in een salarisverhoging van 4,5%, een eenmalige uitkering van 33% van het januari maandloon (na de salarisverhoging te hebben toegepast) en een eenmalige uitkering van 875,- euro naar rato van januari 2020. De salarisverhoging voeren we na overleg met de PO-Raad door in januari 2020, ook al is de status nog een onderhandelaarsakkoord. De verwachting is dat rond 10 januari deze definitief zal worden. De eenmalige uitkeringen vinden plaats in februari 2020.

2020-01/51 CAO PO - Nieuwe CAO primair onderwijs 2019-2020

Partijen hebben een onderhandelingsakkoord gesloten voor een nieuwe CAO PO met een looptijd van 1 maart 2019 tot 1 november 2020. Dit onderhandelingsakkoord betreft op salarisgebied onder andere salariswijzigingen per januari 2020. Er zijn ook eenmalige uitkeringen in januari 2020 afgesproken maar hierover zullen we u in de volgende release notes nader informeren.

Overschalingsregels

Voor de directeuren en adjunct-directeuren zijn per 1 januari nieuwe loonschalen beschikbaar. De oude schalen vervallen op 1 augustus 2020. U dient zelf de nieuwe schalen op te geven.

De schalen A10 t/m A13 en D11 t/m D15 zijn in salaristabel 68 opgenomen per 01-01-2020. De schalen DA, DB, DC, DCU, DD, DE, AB, AC, AD en AE in salaristabel 68 vervallen per 01-08-2020. De salaristabel 69 vervalt in zijn geheel per 01-08-2020.

Salarisverhoging

De bedragen in de salaristabellen 66, 67, 68 en 69 worden per 01-01-2020 aangepast.

Vervallen toelages

- De inkomenstoelage vervalt per 01-01-2020.
- De toelage directeur vervalt per 01-08-2020.
- De inrichting van de bindingstoelage is geschoond.

Overige wijzigingen

De bedragen voor de minimum vakantietoeslag, de inkomenstoelage, de eindejaarsuitkering OOP, de toelage directeur en de uitlooptoeslag worden verhoogd. De uitkering Dag van de leraar blijft ongewijzigd.

Uw actie

De toelage directeur is niet meer van toepassing bij de nieuwe schalen A10 t/m A13. Bij de betreffende medewerkers kunt u invoercode 02624 Code toelagenregeling 04 vastleggen met de waarde 0. Denk aan het aanpassen van uw inrichting in verband met de vervallen toelages.

2020-01/52 CAO VO - Bindingstoelage en OOP eindejaarsuitkering niet gekort bij extra aanvullend verlofbudget (change 1779287)

Na contact met de VO-raad blijkt dat de bindingstoelage (EJU3 en EJU4) en OOP-EJU (EJU5) gekort moeten worden als er sprake is van het extra aanvullend verlofbudget (verlofregeling 10). Dit is nu niet zo ingericht. Per de release van 2020-01 nemen we de korting (uitvoercode 01445 inv.aanv.verlbud) in de desbetreffende grondslagen (werkgevercodes 55137 t/m 55139) op.

Als u de korting niet wilt toepassen, kunt u zelf de uitvoercodes verwijderen uit de desbetreffende grondslagen. Indien u ook de betreffende eindejaarsuitkeringen over vorig jaar wilt korten, kunt u de betreffende grondslagen aanpassen in 2019 (dit heeft dan wel een vordering tot gevolg).

Let op: als u gebruik maakt van de Teller/Noemer methodiek moet u zelf uitvoercode 01445 in de Teller opnemen van de betreffen de eindejaarsuitkeringen.

CAO politie

2020-01/53 Afbouwregeling politie en doorwerking ABP (change 1710024)

Voor de sector Politie is een speciale afbouwregeling in gebruik [1]. Hierbij moet onder andere de hoogte van het afbouwbedrag gerelateerd worden aan specifieke componenten die eventueel in de actuele maand verdiend worden.

Melding

We constateren dat het afbouwbedrag onafhankelijk hiervan als vaste component in het jaarinkomen ABP telt. Dit is niet gewenst.

Oplossing

Met ingang van 2020-01 zullen we een aanpassing doorvoeren. In vervolg wordt het uiteindelijk berekende afbouwbedrag als variabele post meegenomen in de opbouw variabele ABP voor de vaststelling van het jaarinkomen van het volgend jaar.

Meer informatie

[1] Handleiding Payroll Gemal bij onderwerp Politie, Afbouwregeling OT.

2020-01/54 Enkele aanpassingen 2020-01

Vakbondscontributie

Voor de diverse politiebonden zijn, voor zover van toepassing, met ingang van periode 2020-01 de gewijzigde percentages en bedragen opgenomen [1], zie Gemal Direct Inrichting Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakbondscontributie onder het kopje Politie.

Reiskosten

Conform het Arbeidsvoorwaardenakkoord sector Politie 2018-2020 hebben we de kilometervergoeding woon-werkverkeer verhoogd van € 0,18 naar € 0,19, zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Reiskosten/auto > Algemeen bij Bedrag reiskosten per eenheid.

Meer informatie

[1] Code CAO = 25 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).

2020-01/55 Enkele aanpassingen 2019-12 (change 1824926) [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 december 2019 - In periode 2019-07 hadden we voor de sector Politie een aanpassing doorgevoerd. We constateren dat hierdoor ten onrechte de factor waarmee de componenten TBF, iTBF en Algemene Levensloopbijdrage worden berekend, dynamisch is geworden terwijl deze statisch, ongewijzigd moest blijven [1]. Dit leidde bij een wijziging van één van die componenten tot onjuiste bedragen.

In verband hiermee  worden in overleg met de sector Politie In periode 2019-12 per 6 december enkele aanpassingen doorgevoerd. Hierbij wordt de oorspronkelijke factor weer toegepast.  Voor een selectie van registratienummers is ook een aanpassing gedaan zodat in 2019-12 de vastlegging van invoercode 02407 bij hen niet leidt tot herziening van de factor.

Voor deze situatie gaan we in 2019-12 een automatische herrekening uitvoeren. U vindt deze herrekening terug op uw mutatieverslag als reden 10. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden. Los van deze wijziging wordt tegelijkertijd ook de grondslag voor de transitievergoeding geblokkeerd omdat deze niet van toepassing is voor de sector Politie.

Meer informatie

[1] Dit betreft uitvoercodes 01389 (TBF), 01390 (iTBF) en 01393 (Algemene Levensloopbijdrage).

CAO provincies

2020-01/56 Salariswijziging 2020-01

Met ingang van januari 2020 hebben we conform CAO de salariswijziging doorgevoerd. Naar aanleiding van de wijziging minimumloon hebben we ook het bedrag van de Participatieschaal voor arbeidsbeperkten aangepast. Ook het bedrag minimum vakantietoeslag hebben we aangepast conform regelgeving.

Tegemoetkoming ziektekosten

De medewerker ontvangt een maandelijkse tegemoetkoming in de ziektekosten. Voor medewerkers in schaal 7 of hoger passen wij dit bedrag voor u aan met ingang van periode 2020-01 naar € 17,86, zie Werkgevergegevens > Zorgverzekering > Werkgeversbijdrage bij Werkgeversbijdrage ZKV, werkgevercode 07407. Zie bij Uw actie voor overige schalen.

BHV-toelage

Zoals eerder geschreven hebben we de bedragen voor medewerkers met BHV-taken nu in Payroll Gemal opgenomen (zie het onderwerp CAO provincies - Harmonisatie in de bijlage van release notes Payroll Gemal 2019-07). De bedragen voor allround-, specialistische en leidinggevende BHV’ers hebben we aangepast [1].

Uw actie

  • U kunt vanaf 3 januari de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
  • Leg bij de betreffende medewerkers in schaal 1 t/m 6 het bedrag tegemoetkoming ziektekosten vast van € 27,78.
Meer informatie

[1] resp.Toelagenregeling volgnr 1 werkgevercodes 14001, 14002, 14004.

2020-01/57 Salariswijziging rijkspersoneel

Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de Commissaris van de Koning en Leden Gedeputeerde Staten overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor deze medewerkers heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer.

We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000643278.

CAO RGA

2020-01/58 Salariswijziging rijkspersoneel

Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de burgemeester en wethouders overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor B&W heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer [2].

We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000594775.
[2] Zie de handleiding onderdeel CAO-inrichting bij CAO rijkspersoneel bij 1.1.

CAO rijkspersoneel

2020-01/59 Salariswijziging 2020-01

In de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk 2018-2020 is onder andere een salariswijziging per januari 2020 afgesproken. CAO rijkspersoneel heeft in Payroll Gemal code salarisregeling 13. Alle bedragen van de regeling worden met ingang van 2020-01 met 2% verhoogd. Daarnaast wordt de Participatieschaal PART naar aanleiding van de wijziging minimumloon per januari aangepast. Gerelateerd aan de salariswijziging, hebben we ook het bedrag minimum vakantietoeslag aangepast [1].

Aanpassing salarisstructuur loongebouw

Er is geconstateerd dat het loongebouw aanpassing behoeft. Daarom is afgesproken:

  • In de salarisschalen van het BBRA ’84 wordt het aantal salarisnummers stapsgewijs teruggebracht tot tien salarisnummers per salarisschaal bij de salarisaanpassing van 1 januari 2020. De laagste salarisnummers in deze salarisschalen komen hiermee te vervallen (zoals in dit verband al eerder gebeurde bij de aanpassing per juli 2018 en juli 2019).
Aandachtspunten hierbij:
  • De laagste salarisnummers in deze salarisschalen komen hierbij te vervallen.
  • Medewerkers in deze salarisschalen gaan qua trede 1 regel achteruit (maar gaan in salaris wel vooruit).
  • Medewerkers in deze salarisschalen die nu op trede 0 staan, blijven op trede 0 staan.
  • Voor zover nog van toepassing, moeten eerst periodieken worden toegekend voor juli, daarna moet de omzetting plaatsvinden.

  

Deze omzettng moet door de werkgever zelf uitgevoerd worden. De medewerker in de schalen 0003 zal dus een trede (anciënniteit) zakken maar qua salaris wel stijgen.

Voorbeeld: medewerker in schaal 0003 met anciënniteit invoercode 02326 = 02: in de oude schaalstructuur hoort hierbij inpasnummer 9008 met bedrag € 1910,81. In de nieuwe schaalstructuur moet hij omgezet worden naar invoercode 02326 = 01 met bijbehorend inpasnummer 9008 met bedrag € 1910,81. Na de salarisverhoging wordt dit bedrag € 1949,03.

Uw actie

  • Vanaf 3 januari de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.
  • Voor het aanpassen van de anciënniteit en het verwijderen van vervallen anciënniteiten zie de Release notes 2020-01 van HR Core Beaufort.
Meer informatie

[1] Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakantietoeslag > Div vakantietoeslag, bij Minimum vakantietoeslag (werkgevercode 03206).

CAO sector Ambulancezorg

2020-01/60 Eenmalige uitkering geschoond (change 1843952)

Op 12 december hebben wij in een portaalbericht gemeld dat de eenmalige uitkering van december 2018 ten onrechte niet geschoond was in de CAO ondersteuning. Wij hebben de gehele inrichting voor eindejaarsuitkering 3 met ingang van periode 2020-01 alsnog geschoond.

Uw actie

Als u in productie 2019-12 de eenmalige uitkering heeft geblokkeerd door werkgevercode 25401 en/of werkgevercode 25411 afwijkend vast te leggen, dan adviseren wij u om in productie 2020-01 de aansturing op werkgeverniveau weer te verwijderen. Hiermee voorkomt u dat u in de toekomst ongewild een andere eenmalige uitkering ook blokkeert.

2020-01/61 Eenmalige uitkering niet geschoond [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

12 december 2019 - Het blijkt dat de inrichting van de eenmalige uitkering van december 2018 / januari 2019 ten onrechte niet geschoond is uit de CAO ondersteuning. Hierdoor zal Payroll Gemal in december 2019 ten onrechte nogmaals de eenmalige uitkering berekenen. Omdat u waarschijnlijk op korte termijn uw salarisproductie zult afroepen, kunnen wij niet meer op tijd de juiste aanpassingen doorvoeren om dit te voorkomen.

Uw actie

U kunt zelf werkgevercode 25401 Methode berekenen vastleggen met waarde 3 (geen uitkering) en/of werkgevercode 25411 Percentage opbouw verwijderen. Hiermee wordt de opbouw van de gehele uitkering geblokkeerd. In release 2020-01 zullen wij de gehele eenmalige uitkering schonen op CAO-niveau. Denkt u eraan om in productie 2020-01 werkgevercode 25401 en/of werkgevercode 25411 terug te zetten naar C-niveau, zodat u niet per ongeluk ook toekomstige eenmalige uitkeringen blokkeert.

CAO sociaal werk

2020-01/62 Verjaren loopbaanbudget [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

16 december 2019 - In de release notes onderwerp 2018-09/30 hebben wij functionaliteit geïntroduceerd waarmee u het loopbaanbudget conform CAO sociaal werk kunt administreren. In deze functionaliteit wordt per kalendermaand een apart saldo bijgehouden dat 36 maanden kan blijven bestaan. In de 37e maand vervalt het saldo uit de 1e maand enz. Als er opnames uit het budget plaatsvinden, dan vinden die automatisch plaats van oud naar nieuw.

Bij de introductie van deze functionaliteit bestond het loopbaanbudget reeds enkele jaren. Om die reden is een herrekening uitgevoerd over 2017 en 2018, waarbij het eindsaldo van 2016 is overgezet in de nieuwe functionaliteit.
Destijds is gemeld dat het saldo per eind 2016 geplaatst zou worden in periode 2017-01 samen met de opbouw over 2017-01 zelf. Dit zou betekenen dat het saldo van eind 2016 zou verjaren per 2020-01. Het is op dat moment immers 37 maanden oud.

Vervolgens bleek het technisch mogelijk te zijn om het saldo van eind 2016 in periode 2016-12 terug te plaatsen. Deze oplossing werd mooier geacht, omdat het saldo dan getoond kan worden apart van de opbouw over 2017-01 en omdat het saldo dan verjaart op het moment dat dat volgens de CAO zou moeten: namelijk in 2019-12.

Uit enkele klantvragen blijkt dat de berichtgeving van destijds tot verwarring heeft geleid. Als u afspraken heeft gemaakt met uw medewerkers dat zij het saldo van eind 2016 nog mogen opnemen in 2019-12, dan kunt u als volgt te werk gaan:

  • U gaat na bij de betreffende werknemers welk saldo er is vervallen. Dat is gepresenteerd op uitvoercode 02306 autom verval PB3.
  • U boekt dit bedrag op met invoercode 02127 Correctie persoonlijk budget 3 opschuifmethode met volgnr 36 en de waarde van uitvoercode 02306. Hiermee boekt u het saldo op in 2017-01 en kunt u het alsnog uitbetalen in 2019-12.

Als het saldo niet wordt opgenomen, dan vervalt het alsnog per 2020-01.

CAO sociale werkvoorziening

2020-01/63 Salariswijziging 2020-01

Met ingang van 1 januari 2020 zijn de bedragen voor de WSW [1] aangepast naar aanleiding van de aanpassing minimumloon.

Uw actie

Met ingang van 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code CAO = 08 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 06 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

CAO UMC

2020-01/64 Salariswijziging per 2020-01

Voor de CAO UMC [1] zijn de bedragen bij inpasnummers 9150 t/m 9158 aangepast naar aanleiding van de wijziging van het minimumloon per 1 januari.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code CAO = 20 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 33 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

CAO VVT

2020-01/65 Eindejaarsuitkering over meeruren en oproepuren in december [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

19 december 2019 - In de CAO VVT was tot 2019 bepaald dat alleen voor uurloners en min-maxers de eindejaarsuitkering wordt betaald over oproepuren en meeruren. In periode 09 hebben wij op verzoek van de werkgevers de programmatuur zo aangepast dat over de oproepuren en meeruren in november nog eindejaarsuitkering wordt nabetaald in december, zie de release notes onderwerp 2018-09/35.

Per 2019 is de definitie van de eindejaarsuitkering in de CAO aangepast, zodat ook meeruren voor vaste maandloners nu meetellen voor de eindejaarsuitkering. Volgens de bovenstaande systematiek wordt ook over meeruren die deze medewerkers in november hebben gewerkt de eindejaarsuitkering in december nabetaald.

Actiz heeft onlangs aangegeven dat de nabetaling in december toch niet gewenst is. Wij kunnen die niet meer aanpassen voor 2019, omdat u allen al salarisproducties heeft gedraaid. Er zouden dan massaal vorderingen ontstaan op de nabetaalde eindejaarsuitkering. Dit achten wij ongewenst.

Als u echt in periode 2019-12 de nabetaling eindejaarsuitkering wilt blokkeren, dan kunt u dat doen door invoercode 01006 vast te leggen met waarde 0,01 in 2019-12 en weer te verwijderen per 2020-01. Hiermee blokkeert u echter ook de opbouw van het recht over deze maand (uitvoercode 01611). U kunt dan in 2020-11 deze invoercode met terugwerkende kracht tot 2019-12 weer verwijderen.

Doordat het recht wordt geblokkeerd, ontbreekt de opbouw over 2019-12 dan ook op de strook van uw medewerker.

Werknemers met aanvulling minimum eindejaarsuitkering ten onrechte geen nabetaling

Daarnaast blijkt bij een enkele medewerker geen nabetaling eindejaarsuitkering over oproepuren of meeruren uitgevoerd te zijn. Dit komt voor bij medewerkers die aangevuld worden tot de minimum eindejaarsuitkering. Wij werken aan een oplossing voor dit probleem. Het is nog niet bekend of we dit in januari of in februari kunnen opleveren.

CAO waterbedrijven

2020-01/66 Salariswijziging per januari 2020

De bedragen voor de salarisregeling waterbedrijven zijn per januari 2020 gewijzigd zoals afgesproken in de CAO [1]. Over de nieuwe Participatieschaal zullen wij u op een later tijdstip informeren.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code CAO = 18 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317), code salarisregeling = 22 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

CAO waterschappen

2020-01/67 Salariswijziging 2020-01

In de CAO Werken voor Waterschappen is voor januari 2020 onder andere een salariswijziging afgesproken.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisbedragen downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Code salarisregeling = 29 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

2020-01/68 Salariswijziging rijkspersoneel

Voor werknemers met CAO rijkspersoneel geldt per 2020-01 een salariswijziging conform afspraak in de CAO 2018-2020, zie het betreffende onderwerp in deze release notes. In de regel wijzigt de bezoldiging van de Voorzitter en leden Dagelijks bestuur overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk [1]. Voor deze medewerkers heeft u daarom waarschijnlijk de code salarisregeling 13 (rijkspersoneel, invoercode 02314) vastgelegd met een betreffend inpasnummer.

We hebben de gewijzigde salarisregeling per 2020-01 opgenomen in de programmatuur.

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

Meer informatie

[1] Zie ook circulaire BZK 2019-0000643281.

CAO zorgverzekeraars

2020-01/69 Herintroductie salarisregeling

In het verleden werd in Payroll Gemal de CAO zorgverzekeraars (CAO code 13) ondersteund. Die ondersteuning is in 2010 gestopt omdat er te weinig klanten waren die gebruik maakten van deze ondersteuning. De volgende stap naar die ondersteuning is de herintroductie van de salarisregeling Zorgverzekeraars. U kunt vanaf periode 01-2020 weer gebruikmaken van de salarisregeling Zorgverzekeraars.

U kunt werkgevercode 03003 Code salarisregeling vastleggen met waarde 18 - Zorgverzekeraars. Ook kunt u op werknemerniveau invoercode 02314 vastleggen met waarde 18.

Let op 1: de code salarisregeling 18 is een andere waarde dan de code CAO 13. Deze keuze is gemaakt omdat salarisregeling 13 reeds in gebruik is voor Rijkspersoneel en salarisregeling 18 in het verleden ook werd gebruikt voor de Zorgverzekeraars.

De schaal (invoercode 02351) en anciënniteit (invoercode 02326) zijn exact overgenomen uit de bijlage van de CAO zorgverzekeraars. Ook de Adviesschalen boven CAO 11 t/m 16 worden ondersteund. Voor deze schalen zijn er uitloopperiodieken vastgesteld. Deze legt u vast door de anciënniteit door te nummeren. Trede T1 is dus anciënniteit 09 enz. Op de salarisspecificatie wordt de anciënniteit weergegeven als T1, T2 enz.

Let op 2: als u een adviesschaal boven CAO vastlegt en u kent automatisch periodieken toe vanuit uw HR-systeem, dan gaat de medewerker van anciënniteit 08 automatisch over op uitlooptrede T1. Als u dit niet wilt, dan dient u de periodieken voor deze medewerker te blokkeren in uw HR-systeem.

Salarisregeling Tandartsassistenten

2020-01/70 Salariswijziging

Voor de salarisregeling tandartsassistenten [1] zijn de bedragen aangepast zoals aangegeven in de CAO. Bij de wijziging van de bedragen per 2018 zijn in Payroll Gemal op verzoek van klanten de bedragen voor de salarisschalen 0001 t/m 0005 niet aangepast. De reden hiervoor was dat het om een advies gaat. Werkgevers zijn dus vrij om hiervan af te wijken. Wij hebben per 2018 en 2019 dezelfde salarisschalen met de verhoogde bedragen toegevoegd. Deze salarisschalen zijn in Payroll Gemal opgenomen met nummer 0101 t/m 0105.

Per 2020-01 zijn de bedragen bij de schalen 0001 opnieuw niet aangepast, maar die voor 0101 t/m 0105 wel.

Uitbreiding bij salarisschaal 0005 en 0105

Per 2019 zijn nieuwe salarisschalen toegevoegd, schaal 0005 en schaal 0105 (zie ook de release notes 2019-01/50). Per 2020-01 is een extra trede toegevoegd aan deze schalen 0005 en 0105 (deze hebben nu 11 treden).

Uw actie

Vanaf 3 januari kunt u de gewijzigde salarisregeling en salarisbedragen downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen. Omdat er dus ook een wijziging is bij de salarisschalen moet u zowel de tabel salarisregeling als de tabel met bedragen overhalen.

Meer informatie

[1] Code salarisregeling = 47 (werkgevercode 03003 of invoercode 02314).

Pensioenfondsen

Pensioenfonds ABP

2020-01/71 Uitbreiding controle-overzicht Pensioenaangifte

Naar aanleiding van ingediende wensen voor Payroll Gemal gaan we met ingang van periode 01 een uitbreiding op het controle-overzicht Pensioenaangifte doorvoeren. Op het controle-overzicht Loonaangifte vindt u op één van de laatste bladzijden een overzicht onder het kopje CONTROLESTAAT. Dit geeft op LH-nummerniveau de 12 periodes weer met daarbij de resultaten van de periode zelf en de resultaten van de herrekende periodes.

Dit overzicht gaan we ook bieden op het controle-overzicht Pensioenaangifte met hierbij de volgende opmerkingen:

  • We nemen van de diverse periodes alleen de afdrachten op, niet de grondslagen.
  • Omdat voor verantwoording en afdracht voor de premies separaat gebeurt voor dit jaar en vorig jaar, wordt dit ook op een afzonderlijke bladzijde gepresenteerd.
  • De verantwoording en afdracht van IPAP voor Loyalis staat los van ABP en hiervan wordt vooralsnog geen controle-staat aangemaakt.

Het controle-overzicht Pensioenaangifte wordt automatisch aangemaakt wanneer u van één van de pensioenfondsen / verzekeraars gebruik maakt. De uitbreiding vindt u als laatste bladzijde(n) op het overzicht terug. Er zijn verder geen extra kosten verbonden aan deze uitbreiding.

Pensioenfonds PFZW

2020-01/72 Wijzigingen per 2020

Per 2020-01 is het percentage voor de OP-premie gelijk gebleven aan dat van 2019. Voor het arbeidsongeschiktheid is het percentage gewijzigd. Dat geldt ook voor de franchise voor zowel OP als AP. Ook het bedrag maximum premie en de percentages voor korting bij vrijwillige voortzetting bij verlof zijn gewijzigd.

Zie vanaf 3 januari Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Pensioen en overige > PF PFZW, werkgevercodes 04141 t/m 04148.

Pensioenfonds PWRI

2020-01/73 Uitbreiding controle-overzicht Pensioenaangifte

Naar aanleiding van ingediende wensen voor Payroll Gemal gaan we met ingang van periode 01 een uitbreiding op het controle-overzicht Pensioenaangifte doorvoeren. Op het controle-overzicht Loonaangifte vindt u op één van de laatste bladzijden een overzicht onder het kopje CONTROLESTAAT. Dit geeft op LH-nummerniveau de 12 periodes weer met daarbij de resultaten van de periode zelf en de resultaten van de herrekende periodes.

Dit overzicht gaan we ook bieden op het controle-overzicht Pensioenaangifte met hierbij de volgende opmerkingen:

  • We nemen van de diverse periodes alleen de afdrachten op, niet de grondslagen.
  • Omdat voor verantwoording en afdracht voor de premies separaat gebeurt voor dit jaar en vorig jaar, wordt dit ook op een afzonderlijke bladzijde gepresenteerd.
  • De verantwoording en afdracht van IPAP voor Loyalis staat los van PWRI en hiervan wordt vooralsnog geen controle-staat aangemaakt.

Het controle-overzicht Pensioenaangifte wordt automatisch aangemaakt wanneer u van één van de pensioenfondsen / verzekeraars gebruik maakt. De uitbreiding vindt u als laatste bladzijde(n) op het overzicht terug. Er zijn verder geen extra kosten verbonden aan deze uitbreiding.

Pensioen en uitkeringen

2020-01/74 Handleiding Jaarovergang 2019-2020 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

11 december 2019 - In verband met het komende jaarwerk hebben wij de informatie en instructies over de jaarovergang opgenomen in de community:

- 2019-2020 Jaarovergang Pensioen en Uitkeringen

Automatische herrekeningen

2020-01/75 Vermelding automatische herrekening op mutatieverslag

Op uw mutatieverslag vindt u de volgende volgnummers van herrekeningsredenen die wij voor u uitvoeren:

In periode 2019-12
reden onderwerp
10 CAO politie - Enkele aanpassingen 2019-12 (change 1824926)
11 CAO jeugdzorg - Aanvulling op release 2019-12

Werknemer- en werkgevergegevens

2020-01/76 Nieuwe/gewijzigde invoercodes en uitvoercodes

Nieuwe invoercodes
invoercode omschrijving
00694 ontslagvergoeding
00699 transitievergoeding
00987 werknemersbijdrage privégebruik fiets
00988 werknemersbijdrage niet-privégebruik fiets
02041 nieuwprijs fiets
02042 keuze percentage fiets
02378 code gelijktijdig IKV
02511 percentage vaste contracturen
02846 reden einde arbeidsovereenkomst
Vervallen invoercodes
invoercode omschrijving
03183 BBL
Nieuwe uitvoercodes
uitvoercode omschrijving
00987 bijdr fiets prive
00988 bijdr fiets n/prv
01591 wrd prv gbr fiets
01592 belast bdr fiets
02301 blok factor bezet

2020-01/77 Nieuwe/gewijzigde werkgevercodes

Nieuwe werkgevercodes
werkgevercode  omschrijving
03331 percentage forfait schijf 2 WKR
03337 grensbedrag forfait schijf 2 WKR
03338 percentage forfait WKR ten behoeve van werknemerberekening
Gewijzigde werkgevercodes

 

werkgevercode nieuwe omschrijving 
03330 percentage forfait schijf 1 WKR
03517 percentage fiscale bijtelling privé-gebruik auto/fiets
Vervallen werkgevercodes
werkgevercode  omschrijving
13001 korting vakantietoeslag
13002 EJU-1 korting uitkering
13003 EJU-2 korting uitkering
13004 EJU-3 korting uitkering
13005 EJU-4 korting uitkering
13006 EJU-5 korting uitkering
13016 EJU-6 korting uitkering
13017 EJU-7 korting uitkering

 

Publishing Date : 12/20/2019

Medewerkers