Mijn Communities
Help

Release notes Payroll Gemal 2020-05

28-04-2020 20:08 (Bijgewerkt op 28-07-2022)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 1681 Weergaven

 

Mededelingen

2020-05/1 Een aantal overzichten vervallen

Van de vele (papieren) overzichten die uit Payroll Gemal opgevraagd kunnen worden, is er een aantal verouderd dan wel tevens beschikbaar in CSV-formaat (zoals bijvoorbeeld resultatenoverzicht 1 en 2, lijstnummer 0605). Wij willen dan ook deze overzichten later in het jaar laten vervallen. Het betreft:

  • staat salarissen sociale lasten tbv werkelijkheid (tbv begroting) - lijstnummer 9913 (papier).
  • statistiek personeelssterkte - lijstnummer 9908 (papier) en 9909 (portal) .
  • selectief resultatenoverzicht (01 t/m 40) - lijstnummers 2601 t/m 2640 (papier).

2020-05/2 Betalingsgegevens in begroting verwijderd

In een begrotingsproductie werden tot nu toe ook de uitvoercodes voor betalingen berekend en gepresenteerd. Deze uitvoercodes zullen voortaan in een begrotingsproductie niet meer worden gepresenteerd aangezien in deze productie nooit sprake is van een feitelijke betaling. Dit levert een verbetering op in de bestanden die door steeds meer applicaties van onze partners worden ingelezen.

Gewijzigd en verbeterd

2020-05/3 WAB: signalering 30% meeruren

Door de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) is per 2020 het systeem voor de berekening van WW-premies flink veranderd. Eén van de veranderingen is de introductie van een laag- en een hoog WW-tarief. Het lage tarief is van toepassing op contracten voor onbepaalde tijd, die schriftelijk zijn vastgelegd en geen oproepcontract zijn. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingssituaties waarin ook het lage tarief toegepast mag worden. Dit lage tarief kan echter naderhand worden herzien.

In die situatie is met terugwerkende kracht toch de hoge premie verschuldigd. Deze situatie doet zich onder andere voor als de verloonde uren van de medewerker op jaarbasis de contractueel vastgelegde uren met 31% of meer overschrijden. De Belastingdienst rondt de percentages af naar beneden en ziet 30,99% dus niet als meer dan 30%). Het verschil tussen het lage - en het hoge tarief bedraagt 5% van het SV-loon. Dit kan dus veel geld kosten.

Opschorting 30% toets

Jaar 2020: Deze regeling leidt nu tot onbedoelde effecten in sectoren waar vanwege het coronavirus veel extra overwerk nodig is, zoals in de zorg. De Stichting van de Arbeid heeft daarom verzocht deze regeling aan te passen. Het kabinet heeft toegezegd de regeling tijdelijk te wijzigen. Om deze onbedoelde effecten weg te nemen, is besloten dat alle werkgevers over het kalenderjaar 2020 op basis van de 30% herzieningssituatie de lage WW-premie niet hoeven te herzien.

Jaar 2021 e.v.: Per 1 januari 2021 zal de herzieningssituatie weer in werking treden. Zie verder ook de berichtgeving op onze website: https://www.vismaraet.nl/wet-regelgeving/opschorting-30-procent-toets/.

Nieuw signaleringsoverzicht

Met ingang van periode 05 introduceren wij een nieuw signaleringsoverzicht: signaleringsoverzicht 32, overschrijding contracturen om tijdig te signaleren bij welke medewerkers herziening dreigt, zodat tijdig kan worden ingegrepen.

De overschrijding op jaarbasis is omlaag te brengen door:

  • de medewerker meer contracturen te geven, dit kan door zowel vaste als tijdelijke contracten te verhogen.
  • de medewerker minder variabele uren uit te betalen. Dat kan door de medewerker minder op te roepen of door meeruren te compenseren in tijd voor tijd.
  • de medewerker een vaste dienstbetrekking van 35 uur per week of meer aan te bieden. In dat geval vervalt de toets op 30% overschrijding geheel.

Let op: je mag dergelijke aanpassingen niet met terugwerkende kracht uitvoeren. Je kunt echter wel gedurende het jaar ingrijpen om meer dan 30% overschrijding aan het eind van het jaar te voorkomen.

Op het nieuwe overzicht worden medewerkers vermeld bij wie de verloonde uren (uitvoercode 01832) de contracturen (uitvoercode 02139 uren contractloon per week, omgerekend naar een maandwaarde) overschrijden.

Werking

Voor een uitgebreidere toelichting zie de Payroll Gemal handleiding onderwerp Sociale verzekering, algemeen hoofdstuk 4.6.

In hoofdlijnen werkt het overzicht als volgt.

De berekening vindt plaats op persoonsniveau, over dienstverbanden heen. Er wordt getoetst op basis van de WAB of de WW-premie van de medewerker zal moeten worden herzien. Als een medewerker op basis van de berekening op het overzicht thuishoort, worden wel alle dienstverbanden afzonderlijk getoond, zodat je kunt nagaan waar de oorzaak ligt.

Er wordt een sectie gepresenteerd met medewerkers bij wie een overschrijding van 31% of meer speelt en bij wie herziening, dus na afloop van het jaar wordt verwacht. Ook is er een sectie die medewerkers toont met een overschrijding van 21-30%, omdat je voor hen een verhoogd risico loopt om te moeten herzien als zij meer flexibele uren gaan werken.

Er is een berekening op basis van de huidige gegevens en een jaarprognose, die beiden worden getoond. Als op basis van één van deze berekeningen een overschrijding plaatsvindt, wordt de medewerker getoond in de sectie die hoort bij de hoogst berekende overschrijding.

In aanvulling op deze gegevens wordt ook aangegeven of het een BBL-dienstverband betreft, wat de leeftijd van de medewerker is en wat de cumulatieve grondslag WW-hoog of WW-laag van deze medewerker is.

Het overzicht is zo gemaakt dat medewerkers bij wie in december de premie wordt herzien, automatisch van het overzicht verwijderd worden. Zij hoeven immers niet meer herzien te worden. Hierdoor kun je het overzicht na de laatste productie nogmaals afroepen om te controleren of in alle vereiste gevallen de herziene premie is toegepast.

Wat te doen?

Roep het overzicht af door lijstnummer 1832 vast te leggen naar keuze:

  • werkgevercode 99501 t/m 99580 Code vaste afroep.
  • werkgevercode 99401 t/m 99448 Code variabele afroep.

Roep het overzicht af bij de salaris- of correctieproductie. Het overzicht apart laten vervaardigen in een speciale productie is ook mogelijk. In Gemal Direct Inrichting leg je het afroepen van overzichten/lijstnummers vast bij Werkgevergegevens > Afroep overzichten/bestanden > Afroep vast en Afroep variabel.

Let op: leg het lijstnummer vast bij elke instelling die je in het overzicht wilt opnemen. Standaard maakt Payroll Gemal dan één totaaloverzicht per cea-nummer, waarin alleen de instellingen worden opgenomen waarbij lijstnummer 1832 is vastgelegd. Met werkgevercode 30024 kan het overzicht in bijzondere situaties gesplitst worden (zie hierna).

Administratiekantoren, die in elke instelling een apart bedrijf voeren, kunnen in overleg met klanten besluiten om het overzicht alleen voor specifieke instellingen af te roepen en met werkgevercode 30024 te splitsen per instelling.

Het signaleringsoverzicht 32, overschrijding contracturen wordt standaard aangemaakt voor een geheel cea-nummer.

Werkgevergegevens

Met de nieuwe werkgevercode 30024 is aan te geven om het overzicht per instelling of per loonheffingennummer te ontvangen. Deze functionaliteit is bedoeld als er onder één cea-nummer meerdere bedrijven/instellingen worden verloond.

Gegeven: niveau sorteren overzicht overschrijding contracturen.
Vastleggen: werkgevercode 30024.
0 (of niet vastgelegd) = één overzicht voor het gehele cea-nummer.
1 = overzicht per instellingsnummer.
2 = overzicht per loonheffingennummer.

Deze code kan alleen worden vastgelegd bij instelling 0001 en wordt dan voor het hele cea-nummer, elk loonheffingennummer of elke instelling afzonderlijk afgeroepen afhankelijk van werkgevercode 30024.

Let op: deze werkgevercode splitst niet alleen het overzicht. Ook de berekening wordt dan per persoon per instelling of loonheffingennummer apart uitgevoerd voor de registratienummers binnen de geselecteerde eenheid. Voor medewerkers met meerdere dienstverbanden in diverse instellingen adviseren wij terughoudend om te gaan met deze functie.

2020-05/4 Invoercode voor solistische functie

Als een werknemer onder een bepaalde regeling valt, dan is het van belang dat deze als zodanig herkenbaar is. Onder invoercode 02345 Code speciale werknemer zijn hiervoor een aantal mogelijkheden opgenomen. Deze code is echter een 'meerdere dienstverband gegeven' en het is nu niet mogelijk om voor een medewerker een ‘normaal’ dienstverband te combineren met een dienstverband met een solistische functie (invoercode 02345 waarde 4, 5 of 9).

Nieuwe invoercode

Met ingang van periode 05 hebben we voor medewerkers met een solistische functie een (eigen) nieuwe invoercode opgenomen:

Gegeven: solistische functie.
Vastleggen: invoercode 03155.
1 = werknemer met solistische functie.

Voor de betreffende situaties kan gebruik worden gemaakt van de nieuwe invoercode. Dit is voornamelijk van belang als de medewerker meerdere dienstverbanden heeft. Invoercode 03155 is geen 'meerdere dienstverband gegeven' en daardoor kunnen 'gewone' dienstverbanden gekoppeld worden met een solistische functie dienstverband.

De mogelijkheid om een medewerker met een solistische functie via invoercode 02345 vast te leggen, verandert vooralsnog niet.

2020-05/5 Bestand financiële ziektegegevens UWV vervallen

Bij het samenstellen van het aparte afroepscherm Jaarwerk voor de overzichten en bestanden voor het jaarwerk is gebleken dat het bestand ‘Financiële ziektegegevens UWV’, lijstnummer 4701, niet meer wordt gebruikt. Het hoeft ook niet meer ingelezen te worden in HR Core Beaufort. Met ingang van periode 05 is dit bestand niet meer af te roepen. In de release notes 2020-03/2 hebben we dit al aangekondigd.

2020-05/6 Presentatie salarisspecificatie bij meerdere dienstverbanden

In release 2020-04 hebben we vanwege de WAB op algemeen niveau werkgevercode 31125 vastgelegd met waarde 1. Hierdoor worden de verschillende invoercodes per dienstverband gepresenteerd in blok 1 linksonder op de salarisstrook, wanneer de dienstverbanden op deze invoercode verschillende waarden hebben.

Dit was reeds bestaande functionaliteit die nu standaard wordt toegepast. Omdat deze functionaliteit nu veel vaker wordt gebruikt, hebben we besloten de sortering van de strook in deze situatie te verbeteren. In de oude situatie werden de invoercodes kriskras door elkaar gepresenteerd in blok 1. In blok 2 was hetzelfde het geval voor uitvoercodes. Met ingang van deze release worden de gegevens gesorteerd per dienstverband en in een losstaand blok gepresenteerd. De uitlijning van blok 1 en 2 is ook op elkaar afgestemd.

Ook hebben we besloten de tekst 'Algemene en berekeningsgegevens staan op de aanvullende strook' niet meer te tonen bij stroken van meer dan één pagina. In de digitale dossier van tegenwoordig is direct duidelijk dat een strook uit meer dan één pagina bestaat. Bij een strook van meer dan twee pagina's staan de aanvullende- en berekeningsgegevens op de laatste pagina en is de tekst op de eerdere pagina's vooral verwarrend. Ook bleek de tekst ten onrechte getoond te worden bij alternatieve keuzes in de wijze van sorteren van de salarisspecificatie.

Wet en regelgeving

Niet van toepassing

Opgeloste meldingen

2020-05/7 Peoplesoft-Gemal: Integratie neemt te oude ingangsperiodes niet meer mee (change 2000920)

Vanuit Peoplesoft worden in het geval van terugwerkende kracht mutaties soms meerdere mutaties aangeleverd aan de module Integratie. Als er meerdere stammutaties voor één invoercode worden aangeleverd met een ingangsdatum vóór 2019, dan krijgen die mutaties in het salarissysteem allen dezelfde - vroegst mogelijke ingangsperiode van 2019-01. Daarom kon het voorkomen dat de verkeerde stammutatie (de oudste van bijvoorbeeld 2016) in plaats van de waarde van 2019 door Payroll Gemal werd toegepast.

Om dit te voorkomen worden mutaties van 2018 en ouder (kalenderjaar - 2) niet meer door de module Integratie geconverteerd. In voorkomende gevallen ziet u nu bijvoorbeeld in het conversieoverzicht vermeld staan: 'Vervallen, de ingangsdatum 20160201 is te oud'. Deze aanpassing geldt niet voor GDP- (begrotingsmutaties) en WIG-bestanden, waarbij dit normaal gesproken niet van toepassing zal zijn.

2020-05/8 Verlofregelingen afzonderlijk in grondslag verloonde uren loonaangifte

In de grondslag van werkgevercode 55189 Verloonde uren loonaangifte zijn diverse gecomprimeerde uitvoercodes opgenomen. Deze uitvoercodes zijn de som van een reeks onderliggende uitvoercodes. Tot op heden zijn bijvoorbeeld de uitvoercodes 02287 uren verlof LA en 02285 uren BAPO LA opgenomen in deze grondslag. Uitvoercode 02287 vertegenwoordigt de som van alle verlofregelingen in uren, 02285 de som van alle verlofregelingen waarop BAPO wordt genoten.

Deze werkwijze is duidelijk op het moment dat alle verlofregelingen gelijk worden behandeld. Zodra één verlofregeling afwijkend moet worden behandeld, kan deze situatie echter snel onduidelijk worden. Om die reden hebben we besloten om uitvoercodes 02287 en 02285 te vervangen door de uitvoercodes van de individuele verlofregelingen, te weten 02272 t/m 02280 en 02236 t/m 02240. Alle uitvoercodes zijn op A(lgemeen) niveau opgenomen met waarde 9 (negatief tellen in de grondslag).

Opmerking: de uren behorend bij langdurig ziek zijn niet opgenomen in de grondslag. Dit is conform de publicatie 'Memo verloonde uren' van de Belastingdienst. Ook in de oude situatie werden deze uren al niet in mindering gebracht op de verloonde uren. Er is dus geen verschil.

Als gebruik wordt gemaakt van onze ondersteuning op A(lgemeen) niveau, dan zijn er wat verwerking betreft geen verschillen tussen de oude en de nieuwe situatie. Er wordt om die reden ook geen automatische herrekening uitgevoerd.

Let op: als op werkgeverniveau in de grondslag afwijkende waarden zijn vastgelegd voor uitvoercodes 02287 uren verlof LA, 02285 uren BAPO LA of 02271 t/m 02280 en 02236 t/m 02240 uitvoercodes verlofregeling 1 t/m 15, dan adviseren wij je te controleren of de vastlegging ook in de nieuwe situatie nog steeds is zoals gewenst.

2020-05/9 Presentatie uurloon overwerk en ORT op de salarisspecificatie (change 1913509)

In release 2020-02/7 hebben we gemeld dat het uurloon overwerk op de salarisspecificatie is aangepast van uitvoercode 02969 uurloon overwerk volgende periode naar 01749 toegep uurln OVW.

Op de salarisspecificatie werden uitvoercode 02969 en 01748 toegep uurln ORT afwijkend gepresenteerd als uurloon overwerk en uurloon ORT. Deze afwijkende presentatie was niet geprogrammeerd voor uitvoercode 01749. Sinds release 2020-02 zag de naamgeving van de twee uurlonen er daarom niet consistent uit.

Met ingang van periode 05 tonen we zowel uitvoercode 01748 als 01749 met hun werkelijke naam. Wij hebben hiervoor gekozen omdat er dan aansluiting is met de andere overzichten waarop de codes worden getoond. De naamgeving toegepast uurloon is bovendien op verzoek van de werkgevers als zodanig opgenomen, omdat ORT en overwerk doorgaans een maand later wordt betaald. Daardoor komt het uurloon op de strook en het actuele loon in het contract van de medewerker niet altijd overeen. Toegepast uurloon dekt in dat geval de lading beter. De wijziging betreft alleen de salarisspecificatie. Omdat deze over voorgaande perioden niet opnieuw wordt aangemaakt, is een herrekening niet van toepassing.

2020-05/10 WNT berekening (change 1915147)

We hebben diverse meldingen ontvangen over het feit dat er geen aansluiting gevonden kan worden voor de berekening van uitvoercode 02261 bezoldiging WNT. We hebben geconstateerd dat dit voor komt bij klanten waarbij het recht-VT en recht-EJU (uitvoercodes 01611, 01612, 01618, 01643 - 01646) doorgestort wordt naar het persoonlijk budget. De betreffende posten waren ten onrechte dubbel opgenomen in uitvoercode 02261. Payroll Gemal is hierop aangepast. Een herrekening is niet noodzakelijk omdat uitvoercode 02261 slechts dient als prognose voor uw signaleringsoverzicht dat bij de eerstvolgende salarisproductie weer wordt bijgewerkt.

2020-05/11 Onterechte presentatie recht eindejaarsuitkering op salarisstrook (change 2028430)

Als voor een eindejaarsuitkering of eenmalige uitkering in de maand van uitbetaling voor een werknemer een afwijkend bedrag is vastgelegd, dan werd soms in de daaropvolgende periodes op de salarisstrook een recht gepresenteerd. Dit kan een positief bedrag maar ook negatief bedrag zijn.

Per periode 05 is een kleine aanpassing doorgevoerd in de programmatuur van Payroll Gemal, waardoor deze onterechte presentatie niet langer meer voor komt. Dit was alleen een presentatiefout en heeft verder geen andere gevolgen.

2020-05/12 Netto vordering na betalen transitievergoeding (change 2019472)

Vanaf release 2020-01 kunt u een transitievergoeding uitbetalen zonder een apart dienstverband aan te maken, waardoor Payroll Gemal een aparte inkomstenverhouding (IKV) voor de Belastingdienst aan kan maken voor deze betaling. Als er tegelijkertijd een betaling of inhouding wordt geboekt, dan wordt de reguliere betaling of inhouding op de IKV behorend bij het reguliere dienstverband geplaatst. Dit bleek problemen op te leveren in het geval dat, buiten de transitievergoeding, een negatief netto resultaat ontstond en werkgevercode 09005 was vastgelegd met waarde 1.

In dat geval ontstond op de IKV voor het reguliere dienstverband een netto vordering die achter de schermen niet werd verrekend met de transitievergoeding. Dit was (ook voor de medewerker) onzichtbaar, omdat op de loonstaat de transitievergoeding en de vordering wél met elkaar verrekend werden. De netto vordering die achter de schermen ontstond werd vervolgens maandelijks doorgeboekt, omdat deze volgens Payroll Gemal nog openstond. Deze vordering werd wél zichtbaar op een aparte salarisstrook en op de loonstaat herrekening.

Automatische herrekening 02

Met ingang van periode 05 is dit opgelost. Alle medewerkers met een transitievergoeding worden in periode 05 automatisch herrekend, vanwege diverse aanpassingen voor deze situatie. U herkent de herrekening op uw mutatieverslag aan reden 02. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Deze reden kan betrekking hebben op hierboven genoemde melding, maar ook op één van de andere changes die zijn uitgevoerd voor een situatie waarin een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt uitbetaald.

2020-05/13 Onterechte melding L1829 (change 1999008)

Vanaf januari is het mogelijk de transitievergoeding via de uitvoercodes 00694 en 00699 automatisch in de loonaangifte aan te leveren. In het geval dat de medewerker voldoet aan de criteria voor de indicaties LKV (invoercodes 03157-03160) werd deze indicatie ook meegegeven in de inkomstenverhouding van de transitievergoeding. Dit is niet terecht en hiervoor werd de melding L1829 gegenereerd op het mutatieverslag.

Automatische herrekening 02

We hebben Payroll Gemal hierop aangepast. Medewerkers met een transitievergoeding zullen we in periode 05 automatisch herrekenen om dit te herstellen in de loonaangifte, zie reden 02 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Deze reden kan betrekking hebben op hierboven genoemde melding, maar ook op één van de andere changes die zijn uitgevoerd voor een situatie waarin een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt uitbetaald.

2020-05/14 Onterechte melding L2024 (change 2037969)

Bij de terugkoppeling van de Belastingdienst over de loonaangifte van januari 2020 worden veel meldingen L2024 gedaan over het onterecht meegeven van de reden einde van het dienstverband van de transitievergoeding die automatisch gemaakt wordt bij het opgeven van invoercodes 00694 Ontslagvergoeding of invoercode 00699 Transitievergoeding.

Automatische herrekening 02

We hebben Payroll Gemal hierop aangepast. In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren om de foutsituatie te herstellen, zie reden 02 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Deze reden kan betrekking hebben op hierboven genoemde melding, maar ook op één van de andere changes die zijn uitgevoerd voor een situatie waarin een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt uitbetaald.

2020-05/15 Transitievergoeding en melding L2047 (change 2015360)

In maart hebben we een melding opgelost waarbij bij een transitievergoeding ten onrechte melding L2047 werd gegenereerd [1]. Het bleek dat als op het reguliere dienstverband invoercode 02263 Incidentele inkomstenvermindering was vastgelegd, dan werd deze gekopieerd naar de IKV waarop de transitievergoeding of ontslagvergoeding in de loonaangifte wordt verantwoord.

Dit was onjuist en leidde tot loonaangiftemelding L2047. Met ingang van periode 03 is dit probleem verholpen. Omdat de codes over meerdere IKV's verspreid staan, is in periode 03 een automatische herrekening uitgevoerd voor alle dienstverbanden waarvoor invoercode 02378 Code extra IKV is opgegeven.

Automatische herrekening 02

Helaas zijn niet alle situaties hiermee opgelost. Indien een medewerker incidentele inkomstenvermindering heeft vanwege kortingen die in de grondslag van werkgevercode 55181 Uitvoercodes in grondslag onbetaald verlof loonaangifte zijn opgenomen en daarnaast een transitievergoeding krijgt, wordt de melding alsnog gegeven bij het dienstverband van de transitievergoeding. Dit wordt in periode 05 opgelost. We zullen in periode 05 een automatische herrekening uitvoeren voor deze medewerkers, zie reden 02 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Deze reden kan betrekking hebben op hierboven genoemde melding, maar ook op één van de andere changes die zijn uitgevoerd voor een situatie waarin een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt uitbetaald.

Meer informatie

[1] Release notes 2020-03/14.

2020-05/16 3e WW-jaar en transitie- ontslagvergoeding (change 2035853)

De berekening voor de premie inhouding van de 3e WW-jaar verzekering wordt berekend over uitvoercode 02102 loon in geld. De uitvoercodes 00694 ontslagverg en 00699 transitieverg zijn in uitvoercode 02102 opgenomen. In de grondslag van werkgevercode 55165 Uitvoercodes in grondslag VRZ regeling 15 werden de uitvoercodes 00694 en 00699 echter nogmaals opgenomen.

Het gevolg was dat in geval van uitbetaling van deze vergoedingen over een te hoog bedrag de premie werd berekend. Per 2020-05 is deze grondslag aangepast, dat wil zeggen dat de uitvoercodes 00694 en 00699 uit de grondslag zijn verwijderd.

Automatische herrekening 02

In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren om de foutsituatie te herstellen, zie reden 02 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Deze reden kan betrekking hebben op hierboven genoemde melding, maar ook op één van de andere changes die zijn uitgevoerd voor een situatie waarin een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt uitbetaald.

Door deze herrekening zal een klein bedrag, dat eerder teveel is ingehouden, worden gecorrigeerd.

2020-05/17 Aanpassing aansturing verlofkortingen (change 1932259)

Zoals eerder geschreven hebben we de systematiek in de aansturing verlofregelingen gewijzigd. We hebben de kortingsuitvoercodes via een automatische conversie opgenomen in de grondslagen waar ze betrekking op hebben. Voorheen stuurden we dit aan via werkgevercodes 13001 (VT) en 13002 t/m 13006 en 13016/13017 (EJU 1 t/m 7).

We moeten hier nog een verdere verfijning op toepassen. De uitvoercodes van de verlofregelingen zijn namelijk in principe allemaal opgenomen met een 1 = telt in de grondslag. Met ingang van periode 05 gaan we (met terugwerkende kracht) deze aansturing aanpassen in 5 = telt in de gesynchroniseerde grondslag.

Voorbeeld:

- 100% salaris (uitvoercode 01001) = € 2000,00.
- bruto diversen (uitvoercode 01250) = € 600,00. 
- 80% onbetaald verlof (uitvoercode 01301).
- Grondslag onbetaald verlof (werkgevercode 55125) = uitvoercodes 01001 + 01250.
- Grondslag VT (werkgevercode 56001) = uitvoercodes 01001 -/- 01301.

Situatie uitvoercode 01301 waarde 1 in grondslag VT

Korting onbetaald verlof (uitvoercode 01301) = (€ 2000,00 + € 600,00) * 80% = € 2080,00.
Recht VT (uitvoercode 01618) = (€ 2000,00 - € 2080,00) * 8% = € -6,40.
Deze aansturing kan dus soms tot een negatief recht VT leiden.

Situatie uitvoercode 01301 waarde 5 in grondslag VT

Korting onbetaald verlof (uitvoercode 01301) = (€ 2000,00 + € 600,00) * 80% = € 2080,00.
Recht VT (uitvoercode 01618) = (€ 2000,00 - € 1600,00) * 8% = € 32,00.
Omdat uitvoercode 01301 niet ook in de grondslag VT is opgenomen, vindt berekening alleen plaats over die componenten die in beide grondslagen aanwezig zijn.

Automatische herrekening 03

Om in bovenstaande situatie te voorzien, zullen we de aansturingen van kortingen in de grondslagen VT en Eindejaarsuitkering aanpassen. We zullen hiervoor in periode 05 een automatische herrekening uitvoeren voor medewerkers met VT/EJU en een kortingsregeling, zie reden 03 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. De herrekening zal lang niet in alle gevallen tot verschillen leiden maar we nemen de doelgroep liever iets te ruim dan te nauw.

Afwijkend bedrag

Veel automatische berekeningen in Payroll Gemal kennen de mogelijkheid om bij wijze van uitzondering een afwijkend bedrag vast te leggen. Dit bedrag komt dan in plaats van het automatisch bepaalde berekeningsresultaat. Het nadeel van een dergelijke ingreep is dat daardoor vaak geen rekening kan worden gehouden met zaken die wel in de automatische berekening meegenomen worden, zoals bijvoorbeeld synchroniseren van grondslagen zoals hierboven in het voorbeeld. Heeft u voor een verlofkorting een zelf bepaald bedrag vastgelegd in plaats van een percentage [1], dan kan bovenstaande herrekening in dat geval tot een ongewenst verschil leiden. We gaan later dit jaar beoordelen of het mogelijk is ook voor de afwijkend vastgelegde kortingsbedragen een oplossing te bieden.

CAO-aansturingen

Daarnaast maken we ook gebruik van de gelegenheid voor het volgende.

Er zijn diverse grondslagen die zowel op CAO-niveau als op Algemeen-niveau dezelfde aansturing hebben. Dit is vanuit gebruiksvriendelijkheid en beheerstechnisch oogpunt niet gewenst. In die gevallen laten we de (overbodige) CAO-waarde vervallen en is deze dus vervangen door dezelfde waarde op Algemeen-niveau. Zie de specificatie productiegegevens waar dan de C bij sommige uitvoercodes vervangen is door een A.

Meer informatie

[1] Invoercodes 01071, 01110, 01146, 01301, 01302, 01441 t/m 01443.

2020-05/18 Aanvulling WIA uit grondslag lage WW premie verwijderd

Per 2020 is de nieuwe grondslag 55107 uitvoercodes in grondslag samenloop WW gecreëerd. In deze grondslag worden uitvoercodes opgenomen die betrekking hebben op uitkeringen. Over dit uitkeringsloon wordt conform de WAB altijd de lage WW premie berekend.  Dit is alleen van toepassing op de uitkering zelf, niet op aanvullingen die je bovenop de uitkering betaalt. Het bleek dat uitvoercode 01107 aanvulling WAO-WIA ten onrechte in deze grondslag was opgenomen.

Automatische herrekening 04

Met ingang van periode 05 hebben we uitvoercode 01107 aanvulling WAO-WIA verwijderd uit grondslag van werkgevercode 55107. Wij zullen een automatische herrekening in periode 05 uitvoeren om de WW premie in voorkomende gevallen te corrigeren, zie reden 04 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-05/19 Nogmaals: Tweede regeling ORT bij verlof

In release 2020-02 is een tweede regeling voor ORT bij verlof in Payroll Gemal opgenomen, zie de release notes 2020-02/3. In uitzonderlijke gevallen kon het voorkomen dat ORT bedragen vanwege extra uren (invoercode 02403) toch verantwoord werden op uitvoercode 01100 ORT bij verlof, terwijl op basis van de inrichting van werkgevercode 08066 ORT tijdens vakantieverlof, verlofuren codes 2 deze bedragen verantwoord moesten worden op uitvoercode 00693 correctie verlof ORT 2.

Automatische herrekening 05

Met ingang van periode 05 is Payroll Gemal aangepast. In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 05 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-05/20 Afronding bijtelling auto (change 2008707)

Als een medewerker een auto van de zaak heeft, dan moet maandelijks een bedrag geteld worden in het loon loonheffing van de medewerker, de zogenaamde bijtelling. De bijtelling wordt berekend door een percentage (invoercode 02257) te nemen van de cataloguswaarde (invoercode 02256) en dit te delen door het aantal perioden in het jaar. Het resultaat van deze berekening (uitvoercode 01530 waarde privégebruik auto) moet rekenkundig worden afgerond conform het handboek loonheffingen.

Automatische herrekening 07

In Payroll Gemal bleek het resultaat in sommige gevallen ten onrechte te worden afgekapt, waardoor het bedrag 1 ct per periode te laag uitvalt. Met ingang van periode 05 is de berekening aangepast, waardoor in alle gevallen de juiste afronding plaatsvindt. Als de afronding in het verleden onjuist was, dan zullen wij in periode 05 een automatische herrekening uitvoeren om deze te herstellen, zie reden 07 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-05/21 Indicatieberekening transitievergoeding bij BBL'ers (change 2007654)

Sinds 2020 is het verplicht aan elke werknemer die ontslagen wordt een transitievergoeding te betalen. BBL'ers vallen ook onder deze regeling. Het bleek dat de indicatieve berekening van de transitievergoeding bij deze groep medewerkers ten onrechte niet werd uitgevoerd.

Automatische herrekening 09

Met ingang van periode 05 is Payroll Gemal aangepast. In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren om de referteperiode in 2020 te herstellen, zie reden 09 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Let op: de transitievergoeding moet voor de vaste componenten berekend worden over een referteperiode van 12 maanden en voor de variabele componenten over 36 maanden. Om de indicatieve berekening nauwkeuriger te laten plaatsvinden, adviseren wij de BBL'ers te herrekenen vanaf 01-2019. BBL'ers zijn te herkennen aan invoercode 02268 Code aard arbeidsverhouding waarde 83. Een herrekening is aan te sturen door een variabele mutatie vast te leggen op invoercode 02475 Beginperiode herrekening met de waarde 201901.

2020-05/22 Recht eindejaarsuitkering opgehoogd voor vakantietoeslag (change 2001959)

Het bleek dat in een zeer specifieke situatie het recht eindejaarsuitkering te hoog werd berekend. Dit gebeurde indien:

  • Een uitvoercode is opgenomen in de grondslag van de eindejaarsuitkering (werkgevercode 55135 t/m 55139 / 55196 / 55197) met waarde 1 (tellen in grondslag).
  • Dezelfde uitvoercode is opgenomen in de grondslag vakantietoeslag (werkgevercode 56001) met waarde 9 (negatief tellen in de grondslag).

In deze situatie werd over de betreffende uitvoercode recht eindejaarsuitkering berekend, maar werd dit recht direct opgehoogd met het percentage vakantietoeslag van werkgevercode 03205.

Voorbeeld: een bruto diversen uitvoercode is opgenomen in de grondslag vakantietoeslag met waarde 9 en in de grondslag eindejaarsuitkering 1 met waarde 1. Er geldt 7% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. In een bepaalde maand is er € 100 uitbetaald op de bruto diversen code. Payroll Gemal berekende het recht eindejaarsuitkering op deze wijze: € 100 x 7% x 108% = € 7,56. Dit moest zijn: € 100 x 7% = € 7.

Automatische herrekening 11

Met ingang van periode 05 is Payroll Gemal aangepast. In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 11 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-05/23 Fiscale bijtelling bedrijfsauto en afwijkende ingangsdatum (change 2023184)

Het blijkt dat de berekening van de fiscale bijtelling van een bedrijfsauto onjuist wordt uitgevoerd door Payroll Gemal, als de auto een catalogus waarde heeft van meer dan 45000 euro en hiervoor een mutatie is vastgelegd (invoercode 02356) met een ingangsdatum in de loop van een maand. Deze fout deed zich voor vanaf de release van periode 03, maar trad ook op als voor de betreffende werknemer een herrekening is uitgevoerd in periode 03 of 04.

Automatische herrekening 13

In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 13 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-05/24 Invoercode 02492 niet verwerkt (change 2046755)

In de release notes onderwerp 2020-04/7 hebben we geschreven dat invoercode 02492 Werkgeversbetaling (nieuwe omschrijving, oude omschrijving was Instantiebetaling) weer opgegeven kan worden met waarde 2. Hiermee is korting toe te passen op de UFO-premie in uitkeringssituaties.

Wij hebben toen direct een herrekening aangestuurd, waarmee de laatste waarde uit 2019 hersteld werd. De bedoeling hiervan was dat als je in 2019-12 reeds invoercode 02492 had vastgelegd met waarde 2, je deze niet opnieuw hoefde vast te leggen. Het blijkt echter dat deze aanpassing ook tot effect had dat als je in 2019-12 deze invoercode niet had vastgelegd, deze ook in 2020 op nul werd gesteld, zelfs al gaf je hem op in 2020-04.

Automatische herrekening 18

Wij hebben dat met ingang van periode 05 hersteld. Als je in 2020-04 invoercode 02492 hebt vastgelegd, dan wordt de medewerker automatisch herrekend en wordt de berekening alsnog uitgevoerd. Dit is dus ook het geval als invoercode 02492 in 2020-04 niet op het stamkaartje voorkwam. De herrekening wordt vermeld met reden 18 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Eerder gepubliceerde nieuwsberichten

2020-05/25 Uitstel betaling loonheffing [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

25 maart 2020 - Een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om bedrijven te ondersteunen in de huidige coronacrisis is dat bedrijven uitstel van betaling van belasting kunnen aanvragen bij de Belastingdienst. Als u dit verzoek heeft gedaan en akkoord heeft ontvangen, dan gaat het in Payroll Gemal met name om het tegenhouden van de betalingen loonheffing.

Het kabinet geeft aan dat deze maatregel vanaf 1 maart geldig is; u mag dus de betaling van de loonheffing over maart 2020 uitstellen. De betaling van februari, die uiterlijk voor 1 april binnen moet zijn, moet u wel betalen.

Het meest voorkomende afdrachtbetalingsproces in Payroll Gemal is een betaling van de loonheffing die u uiterlijk aan het eind van de daaropvolgende maand moet hebben gedaan. Er zijn ook klanten die de loonheffing meteen in de huidige maand betalen.

In Payroll Gemal kunt u hiervoor gebruikmaken van het afdrachtensysteem. In Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Afdrachtensysteem kunt u bij volgnummer 01 zien hoe de loonaangiftebetaling is ingericht. Als de loonheffing wordt betaald via het afdrachtensysteem, dan is werkgevercode 09100 Code toepassen afdracht van waarde 1 voorzien. De overige inrichting van volgnummer 01 is in Payroll Gemal aangestuurd met een A (Algemene inrichting).

Advies Payroll Gemal

Als u tijdelijk uitstel van betaling van de loonheffing heeft ontvangen en u gewend bent deze betaling via het afdrachtensysteem automatisch te doen, adviseren we u werkgevercode 09129 Code blokkade met de waarde 1 vast te leggen. U ontvangt dan nog wel de betaalstaat afdrachten (in Dossier Online), maar de feitelijke betaling wordt niet meer doorgegeven naar de Betaalmanager.
N.B. vergeet niet om na het verlopen van deze uitzonderingssituatie werkgevercode 09129 met de waarde 0 vast te leggen om de blokkade op te heffen.

Advies Betaalmanager

Als u de maart productie al heeft laten vervaardigen en de uitstel van betaling heeft gekregen vanaf 1 maart 2020, dan staat bij gebruik van het afdrachtensysteem de betaling loonheffing al klaar in de Betaalmanager. Deze kunt u desgewenst daar alsnog annuleren, zie de handleiding Betaalmanager > Betaalposten annuleren.

Zie ook:

2020-05/26 Vorderingen bij werknemers na uit-dienst (change 1997447) [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

6 april 2020 - We hebben meerdere meldingen ontvangen waarbij gebleken is dat bij werknemers die uit-dienst zijn gemeld in 2020 door Payroll Gemal vorderingen worden berekend na de uit-dienst maand zonder dat er mutaties voor die periode zijn vastgelegd. Deze vorderingen worden ook in de daaropvolgende periode berekend. De onterechte vorderingen komen voor bij werknemers bij wie in de uit-dienst maand gelijktijdig met de invoercodes 00699 of 00694 een transitievergoeding of ontslagvergoeding is betaald. De maanden daarna wordt door een algemene herrekening het verwerkte voorschot opnieuw teruggevorderd.

Automatische herrekening 02

De programmatuur van Payroll Gemal is per periode 05 hierop aangepast. In periode 05 zullen we voor de betreffende werknemers een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 02 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

De automatische herrekening heeft niet tot gevolg dat de eerdere (ten onrechte) vorderingen worden tegengeboekt (uitbetaald). Payroll Gemal poetst deze resultaten alleen weg als in de foutieve situatie een salarisstrook voor de werknemer is aangemaakt met de vordering. In periode 05 wordt geen salarisstrook meer voor deze werknemer aangemaakt (tenzij je daarvoor zelf een mutatie vastlegt). De onterechte mutaties die worden gepresenteerd op de individuele loonstaat zijn in periode 05 verdwenen. Er is ook geen resultaat op de betaalstaat.

2020-05/27 Vooraankondiging aanvullend geboorteverlof (WIEG) in Payroll Gemal [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

15 april 2020 - Op 1 juli 2020 treedt de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) in werking. Partners hebben na de geboorte van hun kind recht op extra verlof. In dit bericht geven we in hoofdlijnen aan hoe we de ondersteuning voor de WIEG in Payroll Gemal gaan opnemen. De functionaliteit hiervoor moet nog ontwikkeld worden. Daarom kunnen tijdens het proces nog wijzigingen aangebracht worden. De geplande release is 06-2020.

Zie de WIEG community voor algemene infomatie:
https://community.raet.com/information/wet--regelgeving/

Aanvullend geboorteverlof in Payroll Gemal

Het aanvullend geboorteverlof is met een nieuwe invoercode variabel vast te leggen in uren per periode.

Korting op het salaris

Tijdens het aanvullend geboorteverlof hoeft het loon van de medewerker niet worden doorbetaald: er wordt een korting berekend op het salaris via een verlofregeling. Met een nieuwe werkgevercode en nieuwe invoercode is een bestaande vrije verlofregeling te koppelen aan het aanvullend geboorteverlof. De uitvoer vindt plaats op de uitvoercodes van de betreffende verlofregeling.

Berekening uitkering

De medewerker krijgt tijdens het verlof een uitkering van UWV. De uitkering bedraagt 70% van het dagloon. Dit dagloon wordt door UWV vastgesteld en aan de werkgever gecommuniceerd.
Je legt dit dagloon vast in Payroll Gemal voor de berekening van de uitkering. Als het dagloon nog niet bekend is en het verlof van de medewerker begint reeds, dan rekent Payroll Gemal met een dagloon bij benadering. De berekening is later te herrekenen op het moment dat het werkelijke dagloon bekend is.

De werknemer kan kiezen of hij deze uitkering van zijn werkgever wilt ontvangen via de salarisstrook of direct van UWV. Standaard wordt de uitkering bruto uitbetaald. Tevens berekent Payroll Gemal het bedrag dat van UWV is ontvangen. Dit is het uitkeringsbedrag, vermeerderd met een opslag voor de sociale lasten. Als de werknemer de uitkering direct van UWV ontvangt, dan leg je dit vast op een nieuwe invoercode. Payroll Gemal berekent dan wel het uitkeringsbedrag, maar betaalt dit niet uit. Je kunt het uitkeringsbedrag in dit geval gebruiken voor eventuele aanvullingen op de uitkering en rapportages.

Aanvulling op de uitkering

De wetgever biedt de mogelijkheid om in een CAO, op werkgeverniveau of individueel afspraken te maken over een aanvulling op de uitkering. In Payroll Gemal worden diverse opties geboden om deze aanvulling vorm te geven. Je kunt aanvullen:

  • Tot een hoger percentage van het dagloon. Hiervoor komt een nieuwe werkgevercode en een nieuwe invoercode beschikbaar. De aanvulling wordt op een nieuwe uitvoercode gepresenteerd.
  • Tot een percentage van het gedorven salaris. Dit omdat het dagloon nooit exact aansluit op het huidige salaris van de medewerker. Deze functionaliteit is in te richten op de verlofregeling die aangemerkt is voor het aanvullend geboorteverlof. Je kunt aan dit bedrag tevens een minimum, maximum of een inpasnummer koppelen. De aanvulling wordt apart gepresenteerd op de uitvoercode van de geselecteerde verlofregeling voor de betaling van aanvullingen tijdens verlof.
  • - Boven het maximumdagloon. Standaard is de uitkering gemaximeerd op 70% van het maximumdagloon. Met een nieuwe werkgevercode is aan te geven dat boven dit maximum aangevuld moet worden. Je combineert deze functionaliteit met één van de mogelijkheden hierboven.
Loonaangifte en UPA

Tijdens aanvullend geboorteverlof nemen de inkomsten van de medewerker in veel gevallen af. Om die reden moet in de loonaangifte en UPA de Code incidentele inkomstenvermindering (invoercode 02263) worden doorgeven. Deze code geeft aan dat de periode niet representatief is om te gebruiken als referte voor toekomstige uitkeringen. Dit wordt geautomatiseerd op dezelfde manier gedaan als bij onbetaald verlof.

Er komt een nieuwe grondslag beschikbaar. Hierin kun je de uitvoercode opnemen van de verlofregeling waarmee het salaris van de medewerker wordt gekort tijdens het aanvullend geboorteverlof. Deze uitvoercode wordt vervolgens gebruikt als trigger om automatisch de indicatie incidentele inkomstenvermindering in de loonaangifte en UPA aan te maken. Van deze systematiek kan worden afgeweken door de bestaande invoercode 02263 vast te leggen. Deze wordt uitgebreid met een waarde voor aanvullend geboorteverlof.

Pensioenopbouw
  • Pensioenfonds PFZW is nog beleid aan het vormen over het aanvullend geboorteverlof. Wij kunnen op dit moment niet aangeven of er sprake zal zijn van verplichte pensioenopbouw en of er een mogelijkheid is tot vrijwillig voortzetten.
  • Pensioenfonds ABP houdt in de pensioenberekening geen rekening met verlofsituaties. Dit geldt ook voor het aanvullend geboorteverlof.

CAO gerelateerde informatie

CAO energie- en nutsbedrijven

2020-05/28 Sector GEO: Uitbetalen VT

Werkgevers in de sector GEO hadden de keuze om het Persoonlijk Arbeidsvoorwaarden Budget (PAB) in te voeren per 2020 of per 2021 [1]. Voor de inrichting in Payroll Gemal zijn we uitgegaan van invoering in 2020.

In het kader van het PAB moet in periode 2020-05 de uitbetaling plaatsvinden van het over juni 2019 tot en met december 2019 opgebouwde recht VT. Is ervoor gekozen om in 2020 het PAB in te voeren, dan zijn hiervoor diverse mutaties uitgevoerd in 2019-12 (zie ook de bijlage bij release notes 2019-12 over invoering PAB). Hierdoor zal voor de medewerker in 2020-05 automatisch uitbetaling plaatsvinden van de VT over 2019 met uitvoercode 00990 met als standaard tekst Uitbet. VT 2019.

Is het PAB nog niet ingevoerd in 2020, controleer dan of de aansturing van de vakantietoeslag op de 'oude' manier nog goed is ingericht.

Bijvoorbeeld: op CAO-niveau is in 2020 in het kader van PAB de maand uitbetaling VT op periode 12 ingericht. Volg je niet het PAB, pas dan die periode aan naar de 'ouderwetse' periode 05 [2].

Meer informatie

[1] Code CAO = 48 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
[2] Werkgevergegevens > Algemene regelingen> Vakantietoeslag > Div vakantietoeslag.

2020-05/29 Sector Netwerkbedrijven: Salariswijziging

Conform de CAO is met ingang van 2020-05 sprake van een salarisverhoging van 3,0% [1]. De salarisregeling wordt door ons niet onderhouden, wel eventueel bedragen die daaraan gerelateerd zijn zoals vaak de minimumvakantietoeslag. In eerste instantie was aangegeven dat het bedrag minimumvakantietoeslag niet meer zou worden gepubliceerd vanuit de aanname dat het bedrag toch al in het Budget was opgenomen.

In de actuele CAO zijn de minimumbedragen behorend bij de diverse salariswijzigingen alsnog opgenomen. Daarom hebben we met ingang van 2020-05 het bedrag behorend bij salarispeil van 1 mei 2020 weer opgenomen [2].

Meer informatie

[1] Code CAO = 46 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
[2] Zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakantietoeslag > Div vakantietoeslag bij werkgevercode 03206.

2020-05/30 Sector Netwerkbedrijven: Ouderschapsverlof en pensioenpremie [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op onze portal. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

27 maart 2020 - In de CAO die loopt van 1 mei 2018 tot 1 mei 2021 was oorspronkelijk opgenomen bij artikel 6.1 dat in geval van ouderschapsverlof de werkgever voor het verlofdeel ook de premies ABP voor zijn rekening nam. Dat hadden we ook als zodanig opgenomen in de CAO-aansturing van de verlofregeling voor ouderschap [1].

In de vernieuwde uitgave van de CAO van januari 2020 tot 1 mei 2021 is hierop een wijziging gekomen. Werkgever en werknemer betalen in vervolg bij ouderschapsverlof onafhankelijk van de korting, ieder zijn eigen deel. Voor bestaande situaties zijn door partijen voorstellen voor compensatieregelingen gemaakt (door werkgever zelf vast te leggen). Voor Payroll Gemal zullen we de aansturing aanpassen met ingang van periode 04.

Automatische herrekening 12

We zullen voor de betreffende situaties in periode 04 een automatische herrekening uitvoeren. Deze herrekening wordt op het mutatieverslag vermeld met reden 12. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

[1] Gemal Direct Inrichting Werkgevergegevens > Verlof-/generatieregelingen > Definitie regelingen > volgnummer 03, bij Inhouding pensioenpremie (werkgevercode 13008).

2020-05/31 Sector Productie- en LeveringsBedrijven: Salariswijziging

Conform de CAO is met ingang van 2020-05 sprake van een salarisverhoging van 1,25% [1]. De salarisregeling wordt door ons niet onderhouden, wel eventueel bedragen die daaraan gerelateerd zijn zoals vaak de minimumvakantietoeslag. In eerste instantie was aangegeven dat het bedrag minimumvakantietoeslag niet meer zou worden gepubliceerd vanuit de aanname dat het bedrag toch al in het Budget was opgenomen.

In de actuele CAO zijn de minimumbedragen behorend bij de diverse salariswijzigingen alsnog opgenomen. Daarom hebben we met ingang van 2020-05 het bedrag behorend bij salarispeil van 1 mei 2020 weer opgenomen [2].

Meer informatie

[1] Code CAO = 47 (werkgevercode 03002 of invoercode 02317).
[2] Zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakantietoeslag > Div vakantietoeslag bij werkgevercode 03206.

CAO gemeenten / SGO

2020-05/32 Veiligheidsregio’s: CAR-UWO, Overwerk en VT [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op de community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

9 april 2020 - In de release notes Payroll Gemal hebben we bij onderwerp '2020-04/20 IKB, overwerk en pensioengevendheid' gemeld dat we de uitvoercodes overwerk met terugwerkende kracht tot 2020-01 voor de CAO gemeenten hebben opgenomen in de grondslag vakantietoeslag (VT). Dit hangt samen met de overgang in het kader van de WNRA.

Voor de veiligheidsregio’s is echter nog de ‘oude’ CAR-UWO van toepassing met daarin ook de niet gewijzigde samenstelling vakantietoeslag, dus zonder overwerk. Omdat we in onze aansturing dit onderscheid niet binnen één CAO kunnen aanbrengen, is ons verzoek om dit zelf voor de betreffende instelling vast te leggen.

ACTIE

1. Ga naar Gemal Direct Inrichting en kies voor Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vakantietoeslag > Uc gr vakantietoeslag.
2. Kies rechts onderaan op het scherm voor 'TWK aan' en leg als beginperiode herrekening 202001 vast.
3. Ga in de lijst van uitvoercodes naar de uitvoercodes overwerk 01043 t/m 01049 en verander bij die codes de waarde 1 in 8 (= niet opnemen).
4. Klik daarna op Opslaan.

CAO onderwijs

2020-05/33 CAO HBO - Nogmaals: Bepalen AOW-gerechtigde leeftijd gewijzigd (change 2004828)

In februari is in de release notes geschreven dat het bepalen van de AOW-leeftijd aangepast is [1]. Hiervoor zou ook een automatische herrekening uitgevoerd worden. Dit is helaas niet goed gegaan.

Automatische herrekening 06

Deze herrekening wordt alsnog in periode 05 aangestuurd en is te herkennen aan reden 06 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

[1] Release notes 2020-02/39.

2020-05/34 CAO HBO: Afwijking verlofregelingen in verloonde uren

In deze release hebben we gemeld dat er een aanpassing is gedaan aan de grondslag voor de verloonde uren loonaangifte, zie eerder het onderwerp 2020-05/8 Verlofregelingen afzonderlijk in grondslag verloonde uren loonaangifte.

Voor de CAO HBO is echter op CAO-niveau de oude situatie gehandhaafd. Binnen uw CAO wordt gebruik gemaakt van modaliteiten, waarbij maximaal 32 uur wordt verloond en de medewerker minimaal 36 uur en maximaal 40 uur werkt. Over de extra gewerkte uren wordt verlof opgebouwd. Belastingdienst en UWV hebben in het verleden bepaald dat zij bij een fulltime dienstbetrekking 36 verloonde uren per week verwachten in de loonaangifte.

Uitvoercode 02287 uren verlof LA wordt automatisch gecorrigeerd voor dit verschil (met de factor werkgevercode 03318 Afwijkende normuren LA / werkgevercode 03300 Normuren per maand), waar dat bij de uitvoercodes van de afzonderlijke verlofregelingen niet gebeurt.

Wij hebben daarom in de grondslag van werkgevercode 55189 Verloonde uren loonaangifte op CAO-niveau uitvoercode 02287 vastgelegd met waarde 9 (negatief tellen in de grondslag) en de uitvoercodes van de afzonderlijke verlofregelingen (02272 t/m 02280 en 02236 t/m 02240) met waarde 8 (niet tellen in de grondslag). Hiermee wordt de oude situatie voortgezet. U heeft dus geen verschillen en er worden geen werknemers herrekend.

2020-05/35 CAO MBO, PO en VO: Afwijking verlofregelingen in verloonde uren

In deze release hebben we gemeld dat er een aanpassing is gedaan aan de grondslag voor de verloonde uren loonaangifte, zie eerder het onderwerp 2020-05/8 Verlofregelingen afzonderlijk in grondslag verloonde uren loonaangifte.

In uw CAO worden verlofregelingen 2, 9 en 10 gebruikt voor CAO specifieke senioren- of BAPO regelingen. De uitvoer in uren voor deze regelingen is anders dan gebruikelijk. Om die reden is in het verleden uitvoercode 02285 uren BAPO LA geïntroduceerd. Deze uitvoercode kent alle bewerkingen die nodig zijn om deze regelingen correct in de loonaangifte te verantwoorden. Afhankelijk van de wijze van vastleggen, kan uitvoercode 02285 of de uitvoercode behorend bij de verlofregeling zelf worden gepresenteerd.

In afwijking op de algemene aanpassing, hebben we bij uw CAO in grondslag van werkgevercode 55189 Verloonde uren loonaangifte uitvoercodes 02285 uren BAPO LA en 02287 uren verlof LA vastgelegd met waarde 9 (negatief tellen in de grondslag) en en de uitvoercodes van de afzonderlijke verlofregelingen (02272 t/m 02280 en 02236 t/m 02240) met waarde 8 (niet tellen in de grondslag). Hiermee wordt de oude situatie voortgezet. U heeft dus geen verschillen en er worden geen werknemers herrekend.

2020-05/36 CAO VO: Wijzigen reisafstand gedurende de maand (change 2013382)

Payroll Gemal rekent normaal gesproken met een gemiddelde waarde bij vaste/stam mutaties opgegeven met een afwijkende ingangsdag. Bijvoorbeeld een per 15 januari omgezet vast bedrag van € 0 naar € 100, rekent Payroll Gemal om naar 17/31 x € 100 = € 54,84.

Melding

Het bleek dat deze omrekening bij de fiscale reisafstand (invoercode 02372) ten onrechte niet plaatsvond. Payroll Gemal rekende daar altijd met de waarde die aan het eind van de maand van toepassing was.

Oplossing

Dit is met ingang van periode 05 aangepast.

Let op: In de CAO VO geldt een minimum van 8 km afstand enkele reis. Doordat Payroll Gemal rekent met een maandgemiddelde kan het zo zijn dat dit gemiddelde onder het minimum van de CAO valt, terwijl de reisafstand voor een deel van de maand wel boven het minimum zit. Leg in dat geval in de maand van wijzigen eenmalig met invoercode 01172 Reiskosten woon-werk zelf het juiste bedrag aan reiskostenvergoeding vast.

Voorbeeld

Je wijzigt per 15 januari invoercode 02372 Fiscale reisafstand van 0 naar 10 km. De 10 km valt boven het minimum uit de CAO. De medewerker heeft daarom wel recht op een vergoeding voor 17/31 dagen. Payroll Gemal berekent echter een maandgemiddelde van 10 x 17/31 = 5,48 km en concludeert dat dit onder het minimum ligt. Leg daarom het juiste bedrag eenmalig vast met invoercode 01172. Vanaf februari rekent Payroll Gemal de hele maand met 10 km.

Automatische herrekening 14

In periode 05 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 14 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

CAO politie

2020-05/37 Vakantieloon en uit-dienst

Bij uit-dienst vindt in de regel uitbetaling plaats van onder andere opgebouwde eindejaarsuitkering en vakantietoeslag. De regeling vakantieloon gaat er van uit dat uitbetaling hiervan plaatsvindt in februari van het jaar volgend op de verdiende variabele looncomponenten. Sector politie heeft de wens geuit om bij situatie van uit-dienst de uitbetaling van vakantieloon meteen te laten plaatsvinden.

Automatische herrekening 08

Op basis hiervan zijn in Payroll Gemal aanpassingen uitgevoerd die in 2020-05 in productie worden genomen. Om de programmatuur rechtlijnig te krijgen voor het hele jaar, zijn de wijzigingen ook van toepassing voor het hele jaar. Daarom wordt in periode 05 ook een automatisch herrekening uitgevoerd met reden 08 voor betreffende medewerkers die inmiddels in 2020 uit-dienst zijn gegaan. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

CAO VVT

2020-05/38 Extra schalen en inpasnummers

In het verleden zijn voor de salarisregelingen VVT (15 en 55) de schalen 0100 en 0101 toegevoegd in Payroll Gemal. Schaal 0100 voor huishoudelijke hulp en onlangs in 2020-03 schaal 0101 voor leerlingen. Voor deze doelgroepen wordt in de CAO geen salarisschaal aangegeven, maar in Payroll Gemal hebben we dat voor het gebruikersgemak van de klanten wel gedaan. De opgenomen salarisschalen zijn dus door ons bedachte nummers. Door enkele klanten is aangegeven dat deze schaalnummers een probleem geven in hun tijdregistratiesysteem. Dat geldt ook voor de aan deze salarisschalen gekoppelde inpasnummers als het gaat over het toepassen van de maximum ORT.

Naar aanleiding hiervan hebben we in Payroll Gemal per periode 05 twee extra salarisschalen met nieuwe inpasnummers aan de salarisregelingen 15 en 55 toegevoegd, met terugwerkende kracht tot 2020-01. Wanneer deze nieuwe schalen/inpasnummers ook in uw HR-systeem zijn opgenomen verneemt u dit via de informatiestroom van die systemen.

We hebben onlangs een splitsing doorgevoerd voor invoercodes bij schaalnummer en inpasnummer. In 2021 willen we daar verdere stappen gaan doen zodat de schaal en inpasnummers beter aansluiten bij wat er in de CAO staat.

Als we daarmee aan de slag gaan kunnen we ook een actie uitvoeren om de salarisschalen 0100 en 0101, voor zover dat nodig is, te converteren naar de nu nieuwe op te nemen schaal/inpasnummers. In eerste instantie zijn dus alleen extra schalen en inpasnummers toegevoegd aan de salarisregelingen 15 en 55. Ook de versie voor de salariswijziging per 2020-06 is hierop al aangepast vanaf de release van mei 2020. Deze tabellen waren eerder al opgenomen voor eventuele begrotingsproducties

Schalen 0017 en 0022 toegevoegd

Per 2020-05 zijn salarisschaal 0017 en 0022 toegevoegd. Deze schaalnummers zijn gekozen in overleg met een van de betreffende klanten.

  • schaal 0017 met anciënniteit 00, 01, 02, 03, 04 en 05 met respectievelijk inpasnummers 8001, 8002, 8003, 8004, 8005 en 8006.
  • schaal 0022 met anciënniteit 00 en inpasnummer 8010.

Actie

De betreffende werknemers kunnen opnieuw worden ingeschaald:

  • invoercode 02351 voor schaalnummer - Beaufort rubriek P01151.
  • invoercode 02326 voor ancienniteit - Beaufort rubriek P00326.
  • invoercode 02316 voor inpasnummer - Beaufort rubriek P01152.

Vanaf 5 mei zijn de nieuwe salarisregeling 15 en 55 te downloaden via Youforce bij Zenden en Ontvangen.

2020-05/39 Compensatieregeling

Voor medewerkers in de thuiszorg is eind 2013 een compensatieregeling afgesproken. Deze regeling kent een afbouw [1]. Per 2020-01 hebben we in Payroll Gemal de percentages gewijzigd naar 31,00 en 39,00 procent. Wij hadden dit echter nog niet gemeld.

Ter informatie

Release notes 2019-03: Voor de afbouw compensatieregeling thuiszorgorganisaties gelden percentages toelage van 35,5% en van 39,5%. In Payroll Gemal zijn per maart 2019 deze percentages op CAO-niveau opgenomen met terugwerkende kracht vanaf 2019-01 bij ORT 8 (werkgevercode 08126) en ORT 9 (werkgevercode 08127), zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > ORT/overwerk/meerwerk > Onregelmatige dienst. De uren voor de afbouw compensatieregeling legt u vast met invoercode 01114/01115. De uitbetaling wordt gepresenteerd met de uitvoercodes 01114/01115. Tot nu was voor ORT 8 en ORT 9 op CAO-niveau het percentage van 40,0% opgenomen.

Meer informatie

[1] Release notes 2019-03 onderwerp 19 en 20.

CAO ziekenhuizen

2020-05/40 Herrekening voor geconsigneerde pauze bij nachtdienst

Voor de geconsigneerde pauze tijdens nachtdienst is voor wat betreft de vergoeding per 2020-01 een wijziging doorgevoerd in de CAO. Wij hebben in eerdere release notes beschreven welke aanpassingen hiervoor zijn doorgevoerd in Payroll Gemal [1]. Wij hebben echter verzuimd om voor de betreffende werknemers een automatische herrekening uit te voeren.

Automatische herrekening 12

In periode 05 zullen we alsnog een automatische herrekening uitvoeren voor werknemers voor wie in 2020 uitvoercode 01059 pauze nachtdienst berekend is, zie reden 12 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

[1] Release notes 2020-03/41 en 2020-04/27.

2020-05/41 AMS intensiteitstoelage in grondslag PFZW

PFZW heeft aangegeven dat de intensiteitstoelage voor medisch specialisten geteld moet worden als extra verloonde uren en niet als bedrag. De intensiteitstoelage wordt uitbetaald op uitvoercode 01028. Wij bieden doorgaans ondersteuning op CAO ziekenhuizen (CAO code 35).

AMS'ers zijn gewoonlijk in een aparte instelling geregistreerd, waarbij eventuele afwijkingen ten opzichte van de CAO ziekenhuizen op W-niveau worden vastgelegd. Tegen dit principe in werd tot op heden bij AMS instellingen (werkgevercode 03003 Salarisregeling = 45) door maatwerk in de programmatuur uitvoercode 01028 uit de maandgrondslag PFZW gehaald en geteld in de verloonde uren. Hierdoor kon het voorkomen dat de vastlegging op W-niveau en de parameters op de specificatie productiegegevens niet overeenkwamen.

Om deze onduidelijkheid weg te nemen hebben we per periode 05 het maatwerk verwijderd. Omdat uitvoercode 01028 intensiteitstoelage specifiek bedoeld is voor AMS, kunnen we op C-niveau deze code opnemen in de CAO-ondersteuning:

  • In de grondslag werkgevercode 55152 Maandgrondslag PFZW is uitvoercode 01028 vastgelegd met waarde 8 (niet tellen in de grondslag).
  • In de grondslag werkgevercode 55153 Grondslag verloonde uren PFZW is uitvoercode 01028 vastgelegd met waarde 6 (tellen als factor). Bij deze waarde zet Payroll Gemal het bedrag op uitvoercode 01028 om in uren, door het bedrag te delen door het uurloon. De uren worden vervolgens geteld in uitvoercode 02324 uren verloond PFZW.
Automatische herrekening 15

Wij zullen een automatische herrekening uitvoeren voor medewerkers met een intensiteitstoelage, zie reden 15 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Let op: het maatwerk is in principe vervangen door dezelfde aansturing in de parameters. Door afrondingsverschillen kunnen er echter kleine verschillen in de pensioenberekening ontstaan.

2020-05/42 Naamgeving AMS specifieke codes

In de CAO-ondersteuning was de naamgeving voor AMS-specifieke in- en uitvoercodes niet vastgelegd. Om onduidelijkheid te voorkomen hebben we deze naamgeving op CAO-niveau toegevoegd per periode 05. Het betreft in-/uitvoercode combinatie:

  • 01027 frequentietoeslag.
  • 01028 intensiteitstoelage.
  • 01012 complementaire toeslag.
  • 01020 complementaire toeslag.
  • 01068 waarnemingstoelage.
  • 01067 roostertoeslag.

Voor deze aanpassing is geen herrekening van toepassing. De naamgeving op reeds verstrekte documenten in salarisdossier/papier kan niet worden herzien.

Pensioenfondsen

Pensioenfonds ABP

2020-05/43 Minimum VT en variabele vorig jaar (change 2014761)

Wanneer een medewerker in de loop van het jaar variabele pensioengevende betalingen ontvangt, dan worden deze meegenomen bij de vaststelling van het jaarinkomen ABP volgend jaar. Wanneer een dergelijke betaling ook nog telt in de vakantietoeslag (VT), dan berekenen we 8% over dat bedrag alvorens het wordt meegenomen in het jaarinkomen.

Tegenwoordig presenteren we de afzonderlijke componenten van het jaarinkomen elk met een eigen uitvoercode op fulltime, maandbasis op de loonstaat in januari:

  • uitvoercode 02230: de bedragen opgenomen bij werkgevercode 55056;
  • uitvoercode 02431: de bedragen vorig jaar met twk tot peildatum opgenomen bij werkgevercode 55056;
  • uitvoercode 02435: opbouw variabelen vorig jaar met VT;
  • uitvoercode 02436: opbouw variabelen vorig jaar zonder VT.

Bij de berekening van elk van deze componenten wordt ook rekening gehouden met minimumbedragen. We constateren echter dat, wanneer sprake was van het minimumbedrag VT, dit niet juist was meegenomen in de opbouw variabele ABP met VT (uitvoercode 02435). We passen de programmatuur hierop aan en gaan het jaarinkomen voor de betreffende situaties opnieuw vaststellen.

Gewoonlijk zouden met een nieuwe vaststelling van het jaarinkomen eventuele nieuwe, met terugwerkende kracht tot de peildatum vastgelegde bedragen dan ook (ten onrechte) meegaan. Nu we werken met de nieuwe componentenopbouw van het jaarinkomen, kunnen we in dit geval echter selectief te werk gaan. Met andere woorden: we gaan alleen de component uitvoercode 02435 opnieuw vaststellen met de gewijzigde rekenregel. De oorspronkelijke componenten uitvoercode 02230, 02431 en 02436 kunnen we dan samen met de nieuwe 02435 oppakken om het nieuwe jaarinkomen te bepalen in periode 05.

Automatische herrekening 10

Voor de betreffende medewerkers zullen we een automatische herrekening uitvoeren [1], zie reden 10 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden,

In een enkel geval zal de herrekening niet leiden tot een nieuw jaarinkomen maar tot het aanmaken van uitvoercode 02231 met het ontbrekende bedrag aanvulling VT. Dit herstel wordt dan niet dit jaar maar volgend jaar uitgevoerd. Dit doet zich voor wanneer het bedrag variabele VT van vorig jaar relatief hoog was.

Meer informatie

[1] Registratienummers met in de oorspronkelijke periode 2020-01 een aanvulling minimum VT (uitvoercode 01887) en een variabele VT vorig jaar (uitvoercode 02435).

2020-05/44 Uitvoercodes korting in grondslag

We hebben vragen ontvangen over het voor komen in de grondslag pensioenfonds ABP (werkgevercode 55056) van enkele uitvoercodes met betrekking tot vakantietoeslag (korting VT uitvoercode 01652) en/of eindejaarsuitkering (korting EJU-1 uitvoercode 01801) naast het recht VT (uitvoercode 01618) en recht EJU (uitvoercode 01611 etc).

Tot 2020 bevatten deze uitvoercodes het totale ongekorte recht, met ingang van 2020 bevatten deze uitvoercodes het eventueel gekorte recht. Om toch het volledige recht te tellen, moet in een grondslag daarom met ingang van 2020 ook het bedrag korting worden opgenomen. Dit bedrag is een positief bedrag, vandaar dat de kortinguitvoercodes met waarde 1 (tellen) zijn opgenomen. De vermelding van de kortingsuitvoercodes in de grondslag heeft overigens sowieso geen gevolgen omdat voor de pensioenberekeningen altijd wordt uitgegaan van de ongekorte rechten VT / EJU.

Pensioenfonds PWRI

2020-05/45 Uitvoercodes korting in grondslag

We hebben vragen ontvangen over het voor komen in de grondslag pensioenfonds PWRI (werkgevercode 55070 / 55071) van enkele uitvoercodes met betrekking tot vakantietoeslag (korting VT uitvoercode 01652) en/of eindejaarsuitkering (korting EJU-1 uitvoercode 01801) naast het recht VT (uitvoercode 01618) en recht EJU (uitvoercode 01611 etc).

Tot 2020 bevatten deze uitvoercodes het totale ongekorte recht, met ingang van 2020 bevatten deze uitvoercodes het eventueel gekorte recht. Om toch het volledige recht te tellen, moet in een grondslag daarom met ingang van 2020 ook het bedrag korting worden opgenomen. Dit bedrag is een positief bedrag, vandaar dat de kortinguitvoercodes met waarde 1 (tellen) zijn opgenomen. De vermelding van de kortingsuitvoercodes in de grondslag heeft overigens sowieso geen gevolgen omdat voor de pensioenberekeningen altijd wordt uitgegaan van de ongekorte rechten VT / EJU.

Automatische herrekeningen

2020-05/46 Vermelding automatische herrekening op mutatieverslag

Op uw mutatieverslag worden de volgende volgnummers van herrekeningsredenen vermeld die wij uitvoeren.

Periode 04
reden onderwerp
12 CAO energie- en nutsbedrijven - Sector Netwerkbedrijven: Ouderschapsverlof en pensioenpremie
Periode 05
reden onderwerp
02

Onterechte melding L1829 (change 1999008)

Onterechte melding L2024 (change 2037969)

Transitievergoeding en melding L2047 (change 2015360)

Vorderingen bij werknemers na uit-dienst (change 1997447)

Netto vordering na betalen transitievergoeding (change 2019472)

Verzekering 3e jaar WW en transitie- / ontslagvergoeding (change 2035853)

03 Aanpassing aansturing verlofkortingen (change 1932259)
04 Aanvulling WIA uit grondslag lage WW premie verwijderd
05

Nogmaals: Tweede regeling ORT bij verlof

06 CAO HBO - Nogmaals: Bepalen AOW-gerechtigde leeftijd gewijzigd (change 2004828)
07 Afronding bijtelling auto (change 2008707)
08 CAO politie - Vakantieloon en uit-dienst (opdracht 4512)
09 Indicatieberekening transitievergoeding bij BBL'ers (change 2007654)
10 Pensioenfonds ABP - MInimum VT en variabele vorig jaar (change 2014761)
11 Recht eindejaarsuitkering opgehoogd voor vakantietoeslag (change 2001959)
12 CAO ziekenhuizen - Herrekening voor geconsigneerde pauze bij nachtdienst
13 Fiscale bijdrage bedrijfsauto en afwijkende ingangsdatum (change 2023184)
14 CAO VO - Wijzigen reisafstand gedurende de maand (change 2013382)
15 CAO ziekenhuizen - AMS intensiteitstoelage in grondslag PFZW
16 Niet van toepassing
17 Niet van toepassing
18 Invoercode 02492 niet verwerkt (change 2046755)

Werknemer- en werkgevergegevens

2020-05/47 Nieuwe/gewijzigde invoercodes en uitvoercodes

Nieuwe invoercodes
invoercode omschrijving
03155 solistische functie

2020-05/48 Nieuwe/gewijzigde werkgevercodes

Nieuwe werkgevercodes
werkgevercode omschrijving
30024 niveau sorteren overzicht overschrijding contracturen

Publishing Date : 4/28/2020

Medewerkers